EVZ.TV. Misterul se amplifică! Fulgere inverse în Munții Buzăului

EVZ.TV. Misterul se amplifică! Fulgere inverse în Munții Buzăului

Se spune că în spatele oricărei povești există un sâmbure de adevăr ori o întâmplare reală, chiar dacă este deformată în prezentarea narațiunii ajunsă până în prezent. Munții Buzăului sau anumite zone din aceștia, nu duc lipsă de legende locale, cele mai multe finalizându-se cu interdicții clare ce sunt respectate cu strictețe de localnici ( un fel de taine ale locului ce sunt mărturisite destul de greu celor veniți din afară, din motive lesne de înțeles ). Cu cât legendele sunt mai bogate în descrieri, în detalieri ce-și regăsesc corespondențe în cercetarea pe teren, cu atât devin mai interesante pentru echipa proiectului ,,Ținutul Anei - Ținutul misterelor,, .

Misterul se amplifică! Drumul ce duce din Colți spre Babele de la Ulmet, mai mult o scurtătură forestieră impresionantă ca peisaj și folosită exclusiv de localnici, trece prin mica așezare Văvălucile. Inedit ca denumire și cu trimitere mai degrabă la noțiunea de învolburare, înfășurare de fum / ceață, turbulențe admosferice turbionare, vărtejuri, descriere deloc neglijabilă deoarece în zona Văvălucile – Scăieni, legendele au la bază apariția unei cețe misterioase, ce se formează surprinzător de repede și care stagnează anormal de mult, acoperind zona ca o mantie, fenomen destul de înspăimântător pentru martori.

Această ceață apare cu anomalii magnetice având rezultat pierderea / rătăcirea potecii de către drumeți ( este drept că fiind înconjurat de ceață este destul de ușor să te rătăcești chiar într-un teritoriu cunoscut ), lucru ce justifică spaima localnicilor. Cu toate acestea, nimeni nu a reușit să surprindă acest fenomen, aparent cu explicații științifice logice.

Misterul se amplifică! Primul fluger se descarcă deasupra Vârfului Vătraiului

Dar Văvălucile mai au o explicație uimitoare – surprinsă în monumentalul Atlas Etnografic Român, lucrare academică coordonată de marele etnolog prof. dr. Ion Ghinoiu, termenul de văvăluce, este un arhaic sinonim al celebrelor iele, zeități feminine panteiste ce-și găsesc cea mai mare densitate de apariții în munții Buzăului ( după declarațiile țăranilor români la nivel național la întrebările cercetătorilor atlasului ).

Pe 11 iulie 2019 ora 19.50, după o zi de cercetare și filmare în zona Ulmet, echipa proiectului ,,Ținutul Anei,, reia drumul forestier spre Colți, grăbiți de o ploie iminentă – ne întorceam spre casă cu ploia în spate. Între așezările Scăieni și Văvălucile mașinile de teren sunt surprinse de formarea deja celebrei cețe într-o vale unde ar fi normal de altfel să apară la schimbarea de vreme.

Ne grăbim să realizăm un time-lapse ( un efect cinematografic de accelerare a timpului ) înainte ca ploia din spatele nostru să se dezlănțuie. În departare, pe coama unui munte a apărut primul fulger iar operatorul își reglează camera digitală în așteptarea următoarei descărcări electrice. Peste căteva secunde, în stânga echipei, deasupra Vârfului Vătraiului – un loc ce se apropia de norii întunecați, urmează un fulger puternic atât de surprinzător ca manifestare și forță a sunetului, încât reușește să destabilizeze operatorul și camera de pe trepied. Un al treilea fulger apare imediat în spatele nostru. Time-lapse-ul este realizat și reușim să surprindem odată cu începerea ploii, formarea ceții în valea atât de pomenită și ocolită în poveștile locului.

Misterul se amplifică! Al doilea fluger pornește din Vârful Vătraiului

Primele două fulgere sunt filmate înainte ca ceața să acopere valea și se văd în desfășurarea lor spectaculoasă; cel de-al doilea fulger format deasupra Vârfului Vătraiului reușește însă să surprindă în premieră manifestarea unui nou fenomen inexplicabil, tipic pentru fenomenologia complexă a munților Buzăului, descris dealtfel de către localnici: fulgerul pornește de la sol de pe culmea Vărfului Vătraiului pe parcursul a 4 frame-uri ( în filmarea digitală 1 secundă = 25 frame-uri, lucru important ca lungime în timp ) și apoi se întâlnește cu al doilea fulger pornit din norul aflat deasupra, urmând dezlănțuirea unui trăsnet puternic.

În interiorul luminii fulgerelor, mai aproape de nori, camera digitală surprinde un obiect lunguieț ca un dreptunghi ori mai degrabă ca un trabuc, de dimensiunea unui autobuz comparând cu înălțimea copacilor de pe munte, pe parcursul a 2 frame-uri. Fulgerul dispare de pe Vărful Vătraiului și continuă cu a treia descărcare pe care camera nu o mai surprinde fiind în spatele ei,  scopul echipei la momentul respectiv era surprinderea formării ceții în depresiune.

Întreg fenomenul inexplicabil, parte a cercetării proiectului dedicat fenomenologiei complexe ce se manifestă în anumite zone din munții Buzăului, poate fi văzut la minutul 1.05 din trailler-ul al doilea al documentarului ,,Ținutul Anei, ținutul misterelor,, trailler ce conține imagini reale cu diverse manifestări inexplicabile surprinse în cei patru ani de cercetare a zonelor muntoase.

 

Sistemul LIDAR descoperă existența unei sihăstrii pe Vârful Vătraiului

Vârful Vătraiului, denumire deformată de trecerea timpului, păstrează totuși o rădăcină lingvistică apropiată cu realitatea din teren: pe acel vărf  este menționată existența unei sihăstrii antice identificată ca amprentă pe sol în urma scanării în sistem LIDAR din avion a întregii zone, iar numele adevărat era Vărful Vetrei, vatră de mânăstire, nume ce schimbă întreaga logică a zonei. Sincronismul recunoscut pe plan internațional dintre mari situri arheologice / locuri sacre și manifestarea de fenomene inexplicabile este valabilă și în munții Buzăului.

Posibilitatea unică de a surprinde aceste inexplicabile fenomene, de a fi la locul potrivit în momentul potrivit, este rezultatul și al norocului, și al muncii bine organizate / documentate a unei întregi echipe de cercetare / filmare – dar lucrul acesta contează mai puțin, important este că putem prezenta în premieră fenomene filmate ce pot sta la baza apariției legendelor.

”Tinutul Anei -  ținutul Misterelor” va dezvălui secretele Munților Buzăului așa cum au fost ele filmate

Fiind un proiect de cercetare independent, documentarul realizat nu are secrete și singurele limite vor fi nivelul științific de înțelegere și explicare a întregii echipe interdisciplinare implicate asupra fenomenelor descoperite.

În această toamnă, alături de realizatorul documentarului ,,Ținutul Anei - ținutul misterelor,, regizorul și istoricul Leonardo Tonitza, pregătim dezvăluiri și filmări unice despre o zonă ce continuă să provoace permanent oamenii de știință precum și simpli turiști, munții Buzăului.

Ne puteți urmări și pe Google News