Evz.TV. Cum a reușit un liceu din Techirghiol să-i scape pe elevi de greutatea ghiozdanelor

Proiect pilot în premieră națională la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță”, Techirghiol. ”Un ghiozdan relaxat” este inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Constanța, în colaborare cu Primăria Orașului Techirghiol. Scopul proiectului este de a oferi elevilor o alternativă care să-i scape de povara ghizdanului mult prea greu pentru ei.

Implementarea unui asemenea proiect a fost relativ simplă pentru Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” din Techirghiol deoarece clasele sunt dotate cu table interactive, videoproiector, dulapuri personalizate pentru fiecare elev și există 50 de tablete, toate oferite de primărie.

Proiectul pilot se adresează elevilor din clasele 1-7, ale căror manuale pot fi descărcate de pe internet în format electronic. În acest fel, manualul se descarcă pe tabla inteligentă, iar elevii nu mai au nevoie de cele tipărite. În cazul de față este vorba de patru sau chiar cinci manuale pe care elevii le cară zilnic, și care, în acest fel, dispar din ghiozdane.

”În aceste condiții, părinții, elevii și cadrele didactice vor putea decide care va fi modalitatea de lucru agreată: fie vor păstra manualele acasă și la școală vor utiliza echipamentele specifice, fie vor lucra acasă cu tabletele și cărțile vor rămâne în sala de clasă”, a declarat inspectorul general al ISJ Constanța, Sorin Mihai. .

În perspectivă se poate discuta despre o extindere a ariei de lucru și la clasele mai mari, acolo unde există disponibilitatea ca informaticienii din unitățile școlare să transpună manualele existente pe suport hârtie în format electronic.

Initiatorii proiectului s-au gândit și la elevii cu posibilități materiale mai reduse și care nu au acasă calculatoare. Pentru că, prin grija primăriei, au fost schimbate toate laptopurile din școală cu unele de ultimă generați, cele vechi vor fi oferite elevilor care nu dispun de dispozitivul electronic, potrivit Mirelei Pisaltu, directorul liceului din Techirghiol.

Atât părinții cât și profesorii știu că ghiozdanul elevilor este mult prea greu pentru ei. De aceea, atât la începutul cursurilor cât și la plecarea de la școala, cei care cară rucsacele sunt părinții. Mai ales în cazul celor din clasele primare.

Și medicii au avertizat de-a lungul anilor că un ghiozdan mult prea greu poate duce la deformări ale coloanei vertebrale și cred că implementarea unui astfel de program la nivel național ar fi necesar. Nici o lege care ar duce la limitarea greutății ghizdanului nu ar fi de ocolit, spun specialiștii.

reporter Feri Predescu