Analistul politic Cristian Pârvulescu a analizat rezultatele obținute de liberali la alegerile locale și a arătat cine este marele învingător.
Premierul Ludovic Orban este principalul învingător din PNL, după alegerile locale de zilele trecute, datorită lui Nicușor Dan care a câștigat în fața Gabrielei Firea.
Opinia îi aparține analistului politic Cristian Pârvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din SNSPA, care a analizat, împreună cu jurnalistul Dan Marinescu, în emisiunea „Întrebări esențiale”, la Evenimentul Zilei TV, rezultatele alegerilor locale și evoluțiile de pe scena politică. În opinia lui Cristian Pârvulescu, Orban este marele câștigător din PNL, iar acum poate privi relaxat spre alegerile parlamentare.
„Dacă Gabriela Firea ar fi câștigat Bucureștiul, Ludovic Orban ar fi avut o mare problemă. Așa, adversarii săi din partid nu-i pot aduce reproșuri”, a spus Cristian Pârvulescu.
El a mai spus că rezultatul obținut de PNL este istoric deoarece pentru prima oară în ultimii 30 de ani, un partid politic reușește să se plaseze într-o poziție mai bună decât PSD. Până acum, alegerile erau câștigate de alianțele politice în fața social-democraților.
„Este un scor istoric pentru PNL, deoarece a obținut un număr mare de primari și de președinți de consilii județene, 17. E drept că Ludovic Orban nu și-a atins obiectivul la care dorea să ajungă, acela de 20 de președinți de Consilii județene și de aici nemulțumirea sa. Rezultatul este rezonabil pentru PNL, care guvernează cu o majoritate ostilă în parlament, așa cum este și pentru PSD, în situația dată”, a precizat Cristian Pârvulescu.
Analistul politic a estimat că PNL va obține un rezultat oarecum asemănător și la alegerile parlamentare care va fi decis în funcție de evoluția situației politico-economice și a pandemiei de coronavirus.
Liberalii au profitat de greșelile PSD
În acest context, Cristian Pârvulescu a explicat, în emisiunea lui Dan Marinescu, de ce PNL, partid aflat la guvernare într-o perioadă dificilă, nu s-a erodat foarte mult și a rămas cu o imagine relativ pozitivă. Potrivit spuselor sale, acest lucru se datorează imaginii negative a PSD și a lipsei unui partid alternative.
„PNL nu s-a erodat foarte mult din cauză că PSD nu are o imagine foarte bună și a greșit cu strategia pe care a ales-o, de a ataca în permanență PNL, pe președintele Iohannis și pe premierul Orban. Acest lucru a făcut ca PSD să rămână în propria sa bază electorală și să nu o depășească”, a arătat Cristian Pârvulescu.
El a adăugat că USR nu a putut crește atât de mult încât să devină o alternativă la PNL, iar acest lucru a făcut ca partidul condus de Ludovic Orban să-și păstreze încrederea publică.
„Nici USR nu s-a putut contura ca o alternativă la PNL. Neexistând o alternativă, liberalii și-au păstrat încrederea publicului. Având o majoritate parlamentară ostilă ei au putut arăta spre Parlament, în permanență, ca fiind principala cauză a unor nerealizări”, a mai spus Cristian Pârvulescu.
Majorarea pensiilor nu a ajutat PSD
Totodată, politologul a mai spus că PSD nu a câștigat nici din povestea cu majorarea pensiilor, dat fiind că nu a reușit să mobilizeze electoratul vârstnic care l-ar fi putut vota.
„Povestea cu mărirea pensiilor s-a dovedit că nu a mobilizat foarte mult electorat în favoarea PSD. Mai mult arată un politicianism îngust deoarece sunt momente în care interesul de stat este superior celui de partid, iar mărirea pensiilor este imposibil de realizat acum. PSD a forțat electoral cu această poveste, sperând că va câștiga, dar surpriză electoratul vârstnic nu a fost convins și nu a ieșit la vot”, a explicat Cristian Pârvulescu.
Pe de altă parte, el a acuzat și proasta comunicare a PNL cu electoratul tânăr din marile orașe, care nu a fost convins că liberalii reprezintă cea mai bună opțiune.
„În marele orașe PNL are o mare problemă de comunicare cu alegătorii tineri, iar acest lucru înseamnă că pe termen mediu și lung ar putea să aibă și probleme electorale importante deoarece electoratul se schimbă”.
În concluzie, Cristian Pârvulescu a mai spus că PSD a reușit să câștige mai multe voturi în urmă cu patru ani, atât la locale cât și la parlamentare datorită lui Liviu Dragnea care a imaginat o campanie menită să demobilizeze alegătorii adversarilor politici.
„În 2016, Liviu Dragnea, un bun tactician, a reușit să gândească o campanie care să demobilizeze o parte din electoratul PNL, atât la alegerile locale cât și la cele parlamentare. Acum nu a mai fost posibil pentru că după guvernările 2016 – 2019 era greu ca PSD să mai reușească așa ceva”, a precizat Cristian Pârvulescu.
Efectul Iohannis asupra PNL
În finalul analizei sale, Pârvulescu a explicat că interesul PNL este ca alegerile parlamentare să se țină cât mai curând posibil, în decembrie, pentru că viitoarea iarnă se anunță complicate, în condițiile problemelor de natură bugetară cu care se confruntă Guvernul și a pandemiei de coronavirus.
Cu cât alegerile vor fi programate mai repede, cu atât PNL se va eroda mai puțin, iar rezultatul pe care îl va scoate va fi mai bun. În același context, el a spus că nici alte partide, cu excepția PSD nu au interesul ca alegerile parlamentare să fie amânate foarte multă vreme.
Dacă alegerile sunt în martie anticipez, va fi greu dar nu imposibil, că am putea asista la o rocadă între PNL și PSD. Dacă alegerile sunt în martie va fi greu pentru liberali. O iarnă prost gestionată, în condiții de pandemie, cu un buget dificil, va fi un moment complicat, iar acest lucru ar putea schimba total situația opiniei publice”, a mai spus Cristian Pârvulescu.
De asemenea, el anticipează că nici efectul pozitiv pe care președintele Klaus Iohannis îl are asupra electoratului se va diminua foarte mult, iar PNL a obținut un rezultat bun și datorită acestui efect al președintelui.