Colonelul în rezervă Tudor Păcuraru, fost specialist în analiză-sinteză în cadrul Serviciului Român de Informații, a continuat seria dezvăluirilor despre toate părțile implicate în evenimentele controversate din 1989.
În emisiunea realizată de Dan Andronic și Mirel Curea pe EVZ TV au fost abordate teme secrete pentru mulți ani de acum înainte, precum Planul Luceafărul sau Planurile „Z”, „ZZ” și ”ZZZ”.
Dan Andronic: Domnul Păcuraru, știți că există mai multe școli de gîndire în ceea ce privește Revoluția din 1989 și una dintre ele vorbește despre faptul că ceea ce identificați dvs ca fiind prezență militară străină erau de fapt trupele speciale ale Securității care s-a activat în cadrul unui plan secret, planul Luceafărul și care a fosy un soi de contrarevoluție.
N-am prea înțeles la ce folosea contrarevoluția pentru că aici vorbim de morții de după după asasinarea lui Ceaușecu, care este fenomenul cel mai greu de explicat, ce nevoie a mai fost de încă o baie de sânge când lucrurile dintr-un anumit punc de vedere stăteau destuld e clar. Unde vă situația între aceste școli de gândire pentru că cealaltă școală de gîndire vorbește dpar de armată și eventual implicarea batalioanelor de tip 404 în diversiune?
Tudor Păcuraru: Având în vedere că mi s-a pus de multe ori această întrebare în partea a doua a cărții expun mai pe larg acest punct de vedere fiindcă trebuie șămurit ce-a fost cu rețeaua R, ce-a fost cu planul Luceafărul, unde duce chestia asta. Am eu o înbtrebare esențială pentru acești domni. În primul rând nu vreau să intru în controverse fiindcă consider că aceste controverse sunt premature din cauza faptului că tipii care într-un mod sau altul comentează n-au văzut niciun sfert din cartea scrisă de mine dar și dau cu părerea ... Oare Ceaușescu ar fi încredințat această misiune Securității în care nu avea încredere la halul că nu citea rapoartele lui Vlad? Oare ei nu fuseseră pățiți în anii 50 când Securitatea controlată de sovietici îi lucra pe activiștii PCR?
Dan Andronic: Dar nu numai asta, dați și dvs. în carte exempluil 1956, când sovieticii trec peste capul lui Gheorghiu Dej și organizează tot ce era de organizat, mobilizează armata română.
Tudor Păcuraru: Sunt absolut sigur de faptul că Ceaușescu, această misiune vitală nu a încredințat-o nici Armatei, nici Securității, ci Partidului, fiindcă sistemul ceaușist era copia după ăla sovietic: Partidul, Securitatea, Armata. Dar sufletul era Partidul și din această cauză sistemul a ratat. Și Partidul a dezertat.
Dan Andronic: Mie imi sună a joc de lego deja, pentur că știm că nu pleca nimeni în munți, nu avea chef să se ducă nicăieri.
Mirel Curea: Asta știm noi. Ceaușescu care vroia să vorbească oamenilor muncii, îl credeai.
Tudor Păcuraru: Primii care au dezertat au fost activiștii de partid. Dar știți dvs la ce hal era secretul de partid, era relația cu Armata și Securitatea? Am luat stația în primire de la radioamatori, dintre care unul general de securitate transmionist și-l întreb: Domnul general, asta de ce are mașină de scris? Și el îmi răspunde că e generator de morse. Apăs pe clapă, scriu și-ți genera morse audio. Și-l întreb pe ăsta dar asta era mașină de transmisiuni, era pentru specialiștii voștri de la Securitate, erau în depozitele Armatei, păi ăștia știau morse. Și ăsta îmi răspunde: Păi nu știi ce era secretul de partid? Tovarășul, gradul trebuia să plece ... făcea reglaje după care intra secretarul de partid și îi transmitea tovarășului Ceaușescu ce-a făcut el.
Dan Andronic: Teoria dvs este că rețeaua R nu era de fapt a Securității, nici a Armatei, ci era a Gărzilor Patriotice.
Tudor Păcuraru: Nu. Era brațul înarmat al Partidului. Se transformau în Rambo ... Și-a pus cineva întrebarea din ce cauză era planul Z, ZZ și ZZZ? Alea erau unul din planurile de refugiu. Z era Palatul Snagov, ZZ era Olănești, iar ZZZ din Munții Lotrului. Deci omul era pregătit să se ducă acolo să se joace ca Hitler din buncăr. (...)
Vreau să vă spun că partea militară a rezistenței și-a făcut datoria, s-a prezentat, a preluat armamentul, s-a dus la posturile de luptă și a așteptat să i se dea misiuni. Ei aveau misiunea ca să provoace trupele străine ... Deci ăștia din rezistență au venit și au ocupat punctele și au așteptat să apară VDV-ul, parașutiștii sovietici. Și ce-au văzut? În fața lor nite trupeți amărâți, jerpeliți, veniți de la munci agricole cu uniforme rupte pe ei, cu bocanci găuriți ...