EVZ susţine tradiţiile româneşti: Merele care plesnesc de sănătate
- Cristina Lica
- 31 martie 2012, 11:54
Soţii Stan abia se văd din spatele grămezilor de toate soiurile: ionatane, de un roşu aprins sau galbene-aurii, şi mai mici, şi mai "babane", după cum le alintă.
Se vede cu ochiul liber că plesnesc de sănătate, dar de când fructele gigant de Olanda au invadat piaţa, le-au scăzut vânzările cu 20-30%.
"Azi am vândut de 3 milioane, e jale. Ochiul românului fuge tot după ce e mare şi lucios. Avem şi noi şi mai mici şi mai mari, dar parcă tot nu le ajung p-ale lor. Da’ tot ale noastre-s mai bune, producţie proprie de Cândeşti-Vale, calitate superioară, la preţ avantajos 1-2 lei. Da, vă rog, poftiţi la mere româneşti", îşi cheamă clienţii nea Toma.
Cultivatori din tată-n fiu, de peste 40 de ani, muncesc pe rupte şi produc anual cam 1,5-2 tone de mere. O afacere strict familială: ei le cultivă, ei le îngrijesc "cu dragoste" şi tot ei le culeg şi le duc la piaţă. Când trag linie, profitul e cam 30% din investiţia iniţală, dar livezile sunt viaţa lor.
Dacă vi s-a făcut poftă de mere zemoase, cu gust autentic, îl găsiţi zilnic la Piaţa Obor. Citiţi şi:
- EVZ susține tradițiile românești: Afacerea cu cel mai dulce profit