De 71 de ani nu s-a mai clădit niciun așezământ dramatic particular în România. Chris Simion și-a propus ca, în trei ani, să înalțe G53 – Primul teatru privat construit împreu nă, prin donații. Visul ei poate deveni, în egală măsură, și al tău!
Mi-am început cariera în 1996, când teatrul românesc era sub monopolul teatrelor de stat, iar încercarea de a face teatru independent era considerată mai degrabă o impostură, decât o formă de curaj, libertate și deschidere spre ceva nou”, își începe povestea regizoarea Chris Simion, după care continuă: „De când am dat la teatru, mi-am dorit nu numai să fac spectacole, ci să construiesc un loc pentru acestea. În toți acești ani am montat atât pe scenele teatrelor de stat, cât și în cele mai improvizate, spații alternative, underground. Având parte de atâta diversitate, am avut șansa să mă călesc și să mă încerc.”
Insula imaginară prinde contur
„În nicio secundă, oricât de greu a fost, n-am renunțat să visez la acel spațiu după care tânjesc de la început de drum. Am avut multe ispite în acești ani. Oricât de mult mi-am dorit un teatru, nu mi l-am dorit destul, încât să fac pentru el vreun compromis. De fiecare dată, când mai ștergeam o adresă de pe listă, știam că nu e să fie. Este un vis, dar nu cu orice preţ, îmi ziceam, și în nici un caz cu prețul sufetului. Așa că, m-am încăpățânat în lupta asta, așteptând. Și iată că, după 18 ani, acea insulă imaginară pe care visam să construim experiențe, începe să capete contur. Văd în Grivița 53 un loc în care să ne găsim locul. Fiecare în parte, căci va fi loc curat, pentru toți”, îşi exprimă Chris Simion crezul.
D’aya este posibil un spațiu dedicat
În 1999, întâlnirea regizoarei cu celebrul scriitor francez Pascal Bruckner a fost definitorie. Au înființat împreună cea mai longevivă companie de teatru independent din România, „Compania de Teatru D’aya”. „El a fost primul om care a crezut în visul meu și în nevoia de a construi în România un altfel de spațiu, un teatru al generației mele”, mărturisește Chris Simion.
FOTO: Imagini din spectacolul inaugural
Regizoarea, care a cumpărat terenul cu banii luați de pe casa bunicii, este convinsă că dacă vrei să lași ceva în urmă, soluția este o inițiativă privată… Iar Grivița 53 se dorește a fi mai mult decat un spațiu cultural, se cere a fi un spirit al unei generații. „Suma necesară realizării construcției este de 1.000.000 euro”, adaugă regizoarea, care este convinsă că în trei ani va face inaugurarea!
Campania s-a deschis oficial cu spectacolul „A.A.A.”
Luni seară, la Godot Cafe Teatru, a avut loc prima producție Grivița 53, cu „A.A.A.”. Un spectacol special, în primul rând estetic. Care se va mai juca, itinerant, de 53 de ori, fiind o mostră din spiritul fresh, viu, modern pe care și-l propune Chris Simion. Distributia a fost plină de tinerețe, entuziasm și talent: Ioana Marchidan, Alin State, Vlad Birzanu, Carla Maria Teaha și… Irina Margareta Nistor, în premieră live la teatru. Scenariul și regia au aparținut „antreprenoarei” Chris Simion.
Poți pune și tu o cărămidă!
Pentru această initiațivă, s-a înființat Asociația Culturală Grivița 53, care are ca scop strângerea de fonduri necesară construcției. Prin statutul Asociației, scopul cultural al clădirii nu va putea fi schimbat niciodată. Detalii puteți găsi pe site-ul www.grivita53.ro. Conturile campaniei sunt: RO86RZBR0000060019288653 (LEI) RO58RZBR0000060019293231 (EUR). Raiffeisen Bank