EVZ, în ajutorul românilor blocaţi în justiţie

EVZ, în ajutorul românilor blocaţi în justiţie

"STOP JUSTIŢIEI NEDREPTE!" De săptămâna viitoare, EVZ va prezenta cele mai revoltătoare cazuri, în care justiţiabili simpli aşteaptă de ani buni ca judecătorii să le facă dreptate.

"Competenţele sunt alocate nejudicios, ceea ce duce la supraaglomerarea unor instanţe, procedurile de citare a celor implicaţi în procese sunt uneori greoaie, învechite şi greşite, repartizarea posturilor de judecători nu se face corespunzător, iar procurorii sunt «încărcaţi» cu un număr extrem de mare de dosare". Acestea ar fi, în opinia ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, patru dintre cele mai importante cauze care stau la baza tergiversării proceselor pe rolul instanţelor.

Invitat la Consiliul Investitorilor Străini, ministrul a precizat că problema legată de competenţe s-ar putea rezolva în câteva luni. "S-a intervenit printr-o lege-punte până la intrarea în vigoare a celor patru noi Coduri ale justiţiei (Codul Penal, Codul de Procedură Penală, Codul Civil şi Codul de Procedură Civilă)". "În lunile următoare se vor vedea şi lucruri pozitive", a dat asigurări Predoiu.

"Suntem departe de a avea un deficit de judecători"

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât priveşte modul în care sunt alocate resursele umane în sistem, "Comisia Europeană a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să optimizeze alocarea resurselor umane în sistem, iar Ministerul Justiţiei nu poate interveni în acest sens", a explicat ministrul.

În schimb, a apreciat drept nejustificate plângerile magistraţilor pe tema numărului prea mic de judecători. "Există necesitate de a suplimenta numărul de judecători, dar nu împărtăşesc explicaţia generală cu lipsa de judecători. Suntem departe de a avea un deficit de judecători. Noi avem acum 20 de judecători la 100.000 de locuitori, în timp ce în Franţa raportul este de 11 judecători la 100.000 de locuitori, iar în Italia - de 10", a conchis Predoiu.

Până când aceste probleme vor fi rezolvate, cei care au de suferit sunt simplii cetăţeni.

  • În încercarea de a-i spijini pe cei cărora justiţia le-a întors spatele şi de a contribui la reforma sistemului, EVZ vă propune să le povestiţi reporterilor săi experienţele dumneavoastră neplăcute în justiţie fie pe adresa redacţiei (Bucureşti, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2), fie pe adresa de e-mail justitie@evz.ro.
  • Totodată, reporterii EVZ pot fi contactaţi şi la telefon 021/202.2000.