EVZ CHIȘINĂU. Studenții sunt împotriva corupției. Copiatul și plagiatul, compatibile cu infracțiunile

EVZ CHIȘINĂU. Studenții sunt împotriva corupției. Copiatul și plagiatul, compatibile cu infracțiunile

Centrul Național Anticorupție și Ministerul Educației și-au unit eforturile în lupta cu corupția. În acest sens, vineri a fost lansată Campania „EU - pentru educaţie prin integritate”. Scopul acestei campanii este de a educa tânăra generaţie a țării în spiritul intoleranţei faţă de fenomenul copiatului, al plagiatului, protecţionismului şi corupţiei.

Lansarea campaniei a coincis cu votarea de către Parlament a mult așteptatului plan de acțiuni aprobat de la Guvern, care descrie cum trebuie pusă în practică, pas cu pas, Strategia Naţională Anticorupţie. Cele 93 de activități descrise în plan vizează și combaterea corupției în sistemul de învățământ, de exemplu, cu ajutorul camerelor video instalate la examene.

Potrivit celor care au participat la lansarea campaniei, studenții trebuie să sesizeze organele de drept și persoanele responsabile care luptă cu corupția atunci când unii profesori pretind bani şi favoruri sau când cunosc cazuri în care studenţii plătesc pentru note.

„Mâine, colegul îți va lua locul de muncă”

Ne puteți urmări și pe Google News

Prezent la eveniment, Viorel Chetraru, directorul CNA, a menționat: „Sunteți funcționarii de mâine și modul în care dvs. priviți lucrurile este foarte important. Acest mod este cultivat în instituțiile de învățământ. Acțiunea pe care o realizați are un rol important în crearea unui model de comportament pentru un viitor durabil. Tinerii sunt printre cei mai importanţi parteneri în prevenirea fenomenului corupţiei. Dacă astăzi tolerezi colegul care plagiază, colegul care dă mită, mâine, colegul acesta îţi va lua locul de muncă, iar mai târziu tot el îți va decide soarta! Noi am stabilit mai multe acţiuni care urmează să fie întreprinse în ceea ce priveşte reacţionarea la orice semnale de manifestări de corupţie”.

Supravegherea video a dat roade

A fost prezentă la eveniment și ministrul educației, Maia Sandu. Aceasta a ținut să accentueze că practica instalării camerelor de supraveghere la examenele de bacalaureat a dat roade. Astfel, s-a evidențiat adevărata latură a sistemului de învățământ. „Trebuie să recunoaştem că tentaţia de a copia apare atunci când nu ne prea place ceea ce învăţăm, că nu ne place cum învăţăm şi când nu credem că ceea ce învăţăm este util. Noi recunoaştem acest lucru şi în toate politicile noastre ne-am propus să construim un sistem educaţional care este interesant, atractiv. Toate aceste lucruri ni le-am asumat, dar până atunci trebuie să întreprindem măsuri care să ne ajute să combatem acest fenomen urât al corupţiei, al copiatului, al plagiatului”, a declarat Maia Sandu. De asemenea, aceasta a mai adăugat: „O universitate europeană este o universitate democratică, în care studentul se află în prim-plan și performanța stă în capul mesei. Iar dacă ne dorim o schimbare, trebuie să începem fiecare de la clasa lui”.

NU Corupției

Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE la Chișinău, a vorbit deschis cu studenții și i-a îndemnat să fie europeni și să spună nu corupției, deoarece corupția este o încălcare a drepturilor omului. „Corupţia, în general, şi în învăţământ, în special, este o violare a drepturilor omului, iar integritatea personală este singura garanţie a succesului în contextul aderării la valorile europene. Dacă vei copia, dacă vei trișa, atunci nu vei învăța nimic și astfel îți vei pierde viitorul, pentru că viitorul tău angajator te va aprecia pentru cunoștințele tale și nu pentru diploma pe care o ai”, a declarat acesta. Totodată, Tapiola a ținut să aprecieze și eforturile Ministerului Educației în lupta contra fenomenului corupției.

Studenții susțin campania

Și studenții Universității de Stat susțin această campanie. Aceștia afirmă că vor să fie apreciați după cunoștințe și nu după buzunar. „Acțiunea de azi este binevenită și sperăm să ni se alăture toate universitățile din țară”, a spus un student. „Studenții se tem să spună cuiva că profesorii cer bani la sesiune. Sperăm ca această campanie să ajute la luarea unei atitudini responsabile atât din partea studenților, cât și a profesorilor”, a spus o altă studentă.