EVZ CHIŞINĂU. Moştenirea defunctului imperiu...Moldova se eliberează de pesticidele sovietice

Ultimul lot de deşeuri de pesticide solide din depozitul central Dănceni a fost evacuat spre incineratorul unei companii poloneze, unde urmează să fie distrus prin tratare termică la temperaturi înalte.

Cele circa 150 de tone de deşeuri au fost colectate în cadrul Proiectului NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi a produselor chimice periculoase în Republica Moldova, organizat de Ministerul Apărării în colaborare cu consiliile raionale din Ialoveni şi Anenii Noi. Timp de un an au scăpat de pesticide Lucrările de transportare au fost realizate în perioada 30 noiembrie 2013 - 3 februarie 2014. Însă stocurile de pesticide pregătite pentru transportare în Polonia au fost colectate în perioada anilor 2006-2007 de către o echipă specializată a Armatei Naţionale din cadrul Brigăzii "Ştefan cel Mare" şi Compania protecţie chimică independentă. "A fost o echipă instituită special, care a trecut o comisie medicală, un control specializat pentru a putea lucra cu deşeurile", a declarat şefa Secţiei ecologie şi protecţia mediului din cadrul Ministerului Apărării, Mariana Grama. Preşedintele raionului Ialoveni, Lilian Popescu, s-a arătat mulţumit că s-a ajuns la etapa în care locuitorii de aici au scăpat de pesticide. "Din vremurile sovietice ne-au rămas moşteniri periculoase. Am implementat acest proiect pentru a avea o situaţie ecologică mai bună. Procedura s-a desfăşurat fără incidente. Avem şi în continuare nevoie de sprijin. Trebuie să restabilim solurile, locurile pe care s-au aflat aceste deşeuri", spune Lilian Popescu. Şi locuitorii s-au bucurat văzând cum ultimele containere cu pesticide sunt scoase din teritoriu. "A lucra pământul fără grijă că acolo se află un focar, înseamnă foarte mult pentru noi. Trebuia numaidecât să se implice cineva. Vor creşte măcar ierburile pentru vite, fără otrăvuri", a spus directorul Liceului "Andrei Vartic", Valentina Sacara. România, stat lider al proiectului Pentru realizarea fazei finale a proiectului, prin intermediul Fondului de încredere NATO/PfP, au fost colectate circa 2,2 milioane de euro, dintre care 325.000 de euro reprezintă contribuţia ţării, restul banilor fiind donaţi de România, stat lider al proiectului, de Belgia, Irlanda, Cehia, Turcia, Bulgaria, Luxemburg, Estonia şi Finlanda. "Sunt extrem de mulţumit. Am ajuns la etapa în care, printr-un efort conjugat şi deloc simplu al partenerilor noştri din Alianţa Nord-Atlantică, s-au identificat resursele necesare pentru lichidarea acestor deşeuri. Este foarte important să distrugem tot ce înseamnă pesticide şi produse chimice de pe teritoriul Republicii Moldova, care afectează apele reziduale, pământul, calitatea produselor şi viaţa oamenilor", a declarat premierul Iurie Leancă. Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Gabriel Lazurca, a declarat că statul român va susţine şi în continuare acest proiect. "Suntem abia la început, dar România este decisă să contribuie şi mai departe la eliberarea Republicii Moldova de aceste deşeuri toxice pentru viaţa cetăţenilor moldoveni", a spus, în discursul său, Marius Lazurca.

Polonia ne scapă de pesticide

Proiectul privind distrugerea pesticidelor şi a produselor chimice periculoase din Republica Moldova este implementat în contextul Acordului încheiat între Guvern şi Organizaţia pentru întreţinere şi aprovizionare a Alianţei Nord-Atlantice privind distrugerea pesticidelor şi a produselor chimice periculoase în Republica Moldova, pentru anii 2013-2014, semnat la 22 iunie 2011, la Bruxelles. În cadrul proiectului, până în luna mai 2014, de pe teritoriul Republicii Moldova urmează să fie evacuate şi distruse în Polonia circa 1.270 de tone de pesticide stocate în 15 depozite din raioanele ţării.