EVZ CHIȘINĂU. Managementul care ne bagă-n boli. În timp ce medicina e la pământ, Guvernul se împrumută și irosește banii destinați pentru sănătate
- Cristina Bruma
- 7 mai 2014, 04:12
Cele 27 de milioane de dolari luate cu împrumut de la Banca Mondială pentru implementarea proiectului „Servicii de Sănătate și Asistență Socială”, gestionate de Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, au fost valorificate incorect. Acesta este verdictul Curții de Conturi, care a scos la iveală și alte abateri privind desfășurarea proiectului respectiv.
Curtea de Conturi a efectuat un audit privind proiectul „Servicii de Sănătate și Asistență Socială”, pentru care au fost investite 27 de milioane de dolari luate cu împrumut de la Banca Mondială. Circa 43 de milioane de lei nu au fost valorificați corect, ele neajungând în raioanele participante la proiect, ale căror obiectiv principal este creșterea accesului la serviciile de sănătate și asistență sociale. Mai mult decât atât, a fost cumpărată o mașină scumpă pentru consultanții proiectului. Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care au gestionat proiectul, au fost invitați să dea explicații.
Pentru implementarea proiectului, Banca Mondială a acordat Guvernului Moldovei două credite consecutive, în valoare toată de 27,2 milioane de dolari SUA. Mijloacele au fost direcționate către Ministerul Sănătății pentru modernizarea sistemului de sănătate, circa 22 de milioane de lei, iar alte cinci milioane au mers către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei pentru îmbunătățirea sistemului de protecție și asistență socială. Implementarea proiectului urma să fie finalizată la sfârșitul lunii august 2013, ceea ce nu s-a întâmplat, iar terminul a fost extins cu încă un an.
Zeci de milioane nu au fost valorificate
Potrivit președintelui Curții de Conturi, Serafim Urecheanu, peste 50% din bani nu au fost valorificate nici de un minister. „Ne aflăm într-o situație dificilă, mai ales în sectorul rural. Cu regret, banii care au fost luați prin împrumut nu au fost valorificați. Circa 73% din sursele financiare nu au fost valorificate la Ministerul Sănătății și peste 89% – la Ministerul Muncii. Este vorba de zeci de milioane. Numai în mediul rural, 43 de milioane de lei nu au ajuns la destinație. Practic, în fiecare raion câte un milion s-a pierdut pe drum. Cum să înțelegem lucrurile acestea?”, se întreabă Urecheanu.
Pe lângă aceasta, auditul a constatat și alte abateri. Potrivit raportului, ministerul nu a ținut cont de propunerile consultanților și a omis implicarea Ministerului Economiei, a instituțiilor academice, finanțatorilor și ONG-urilor. Totodată, se mai arată că nu au fost executați indicatorii a 10 activități din cele 11, care urmau să fie realizate în perioada anilor 2012-2013.
În urma auditului, s-a stabilit că în anul 2013 existau 2.000 de locuri vacante pentru medici, în situația în care în țară erau aprobate necesități de 14.947 de medici, erau 12.947.
Mașină mai scumpă ca a președintelui
În cadrul proiectului a fost procurat un automobil. Președintele Curții de Conturi i-a întrebat pe consultanți dacă nu s-au acomodat prea bine. Aceasta în contextul în care pentru mașină s-au achitat 34.000 de euro. „Și a președintelui țării costă mai puțin”, a spus supărat Serafim Urechean. Responsabilii de la cele două ministere susțin că ei încă au făcut economii, iar o parte din bani a fost alocată pentru combustibil și întreținere, circa 16.000 de euro în total.
Coordonatorii de proiecte spun că ei încă mai au timp pentru a termina toate lucrările și a recupera economiile care s-au făcut. „Încă nu s-a reușit implementarea tuturor recomandărilor, dar mai avem timp până la sfârșitul lunii august. Mai avem blocuri care încă nu sunt date în folosință. În prezent, sunt în construcție 10 centre de sănătate, iar patru urmează să se construiască”, afirmă Oleg Hâncu, coordonator al proiectului „Servicii de Sănătate și Asistență Socială” din cadrul Ministerului Sănătății. La Ministerul Muncii, banii mulți s-au investit în aplicația antivirus centralizat. „Ceea ce ține de aplicația antivirus, fiecare calculator livrat și instalat asistentului social a fost dotat cu această aplicație, care este valabilă pentru un an de zile. Noi dorim să respectăm securitatea informațională. Până la sfârșitul anului, vom învesti și cele 240.000 de dolari”, spune Angela Chirilov, responsabilă de proiect din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Auditul a fost efectuat pe parcursul a șapte luni.