EVZ CHIȘINĂU. La datorie, în Kosovo. Pacificatorii moldoveni patrulează lângă cer

EVZ CHIȘINĂU. La datorie,  în Kosovo. Pacificatorii  moldoveni patrulează lângă cer

Ceea ce părea ireal cu niște ani în urmă, constituie o realitate obișnuită: militari moldoveni în Kosovo. Contingentul Armatei Naţionale, detaşat în operaţiunea de menţinere a păcii Forţei Multinaţionale de Menţinere a Păcii (KFOR), execută misiuni de patrulare în munţii Maja Ljubenic şi Gubavac din Kosovo.

Potrivit comandantului contingentului, locotenent-colonel Roman Ceban, militarii moldoveni, împreună cu cei italieni, efectuează patrulări la înălţimi între 1.200 şi 1.400 metri, cercetând terenul în zona de responsabilitate, după punctele de coordonare, pe un itinerar de 15 kilometri. Totodată, pacificatorii moldoveni asigură paza obiectivelor din aria de operaţii.

De asemenea, comandantul a specificat că anterior militarii au urmat, în baza „Camp Vilaggio Italia” din localitatea Pech, un curs de instruire privind menţinerea capacităţii de luptă şi de executare a misiunilor de reacţie rapidă şi control al mulţimii, cu implicarea elicopterelor şi a altor tipuri de tehnică specială.

Republica Moldova a detaşat în misiunea KFOR din Kosovo un contingent din 41 de militari, dintre care 33 infanterişti, șapte genişti şi un ofiţer de stat major. Militarii moldoveni s-au alăturat misiunii KFOR la 8 martie anul curent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Investiţii din partea Ministerului Apărării

Toţi militarii care participă la această misiune au fost dotaţi cu echipament militar folosit de partenerii implicaţi în operaţiunea Kosovo. Încă în lunile ianuarie-februarie, Ministerul Apărării a cheltuit circa 155.000 de lei pentru achiziţionarea bunurilor materiale, în special, echipamente de transmisiuni. „Contingentul Armatei Naţionale este gata pentru această operaţiune. Echipamentul de transmisiuni pe care l-am achiziţionat va permite asigurarea unei legături mai eficiente între subdiviziuni”, a declarat ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, în timpul inspecţiei de front a efectivului, în luna februarie.

Republica Moldova a oferit armament, muniţii, echipament individual şi special necesar îndeplinirii acestei misiuni. Mai mult, toţi membrii contingentului au parte de o diurnă zilnică de aproximativ 50 de dolari, sumă achitată de Guvernul Republicii Moldova.

Misiune de menţinere a păcii

KFOR este o forță militară condusă de NATO cu scopul menținerii păcii și a unei împrejurări pașnice în Kosovo, fiind sub administrația ONU după sfârșitul războiului din Kosovo. KFOR s-a format pe 12 iunie 1999 și au intrat în Kosovo, în urma unui mandat de două zile al ONU, după adoptarea Rezoluției 1244 al Consiliul de Securitate ONU.