EVZ cere încă o dată desecretizarea raportului Comisiei de Control a Arhivei SIPA! Fostul director în Ministerul Justiției, Ingrid Mocanu, are curajul să confifi rme dezvăluirile lui Dan Andronic

EVZ cere încă o dată desecretizarea raportului Comisiei de Control a Arhivei SIPA! Fostul director în Ministerul Justiției, Ingrid Mocanu, are curajul să confifi rme dezvăluirile lui Dan Andronic

După ce jurnalistul Dan Andronic a vorbit despre raportul Chiuariu – Predoiu, privind administrarea arhivei SIPA, mai mulți foști demnitari din sistem au confirmat cele spuse de el. Printre cei care au prezentat informații incediare despre felul în care au dispărut dosare din arhiva SIPA sau au fost copiate se numără fostul director al Direcției de Avizare din Ministerul Justiției, Igrid Mocanu. Aceasta a arătat că se discută că din arhivă a dispărut chiar dosarul fostului ministru al Justiției, Monica Macovei. Pe de altă parte, fostul șef al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Marius Iosif, cel care avea în păstrare arhiva, a declarat pentru postul de teviziune Antena 3, luni seara, că nu are informații potrivit cărora arhiva SIPA ar fi fost spartă, dar că nu cunoaște ce s-a întâmplat cu arhiva când aceasta a fost în Ministerul Justiției. Pe de altă parte, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat la începutul săptămânii că va face toate demersurile pentru desecretizarea arhivei SIPA și că în cursul zilei de mâine va face publice numele tuturor celor care au avut acces la documente.

Marius Iosif, păstrătorul arhivei SIPA

Judecătorul Marius Iosif, fost șef al ANP și președinte al comisiei de inventariere a arhivei SIPA, a declarat în direct, luni seara, la Antena 3 că nu are informații potrivit cărora arhiva SIPA ar fi fost spartă. Marius Iosif, care a făcut parte din comisia de control a arhivei SIPA, a făcut referire la perioada în care arhiva a fost la Administrația Penitenciarelor, susținând că nu cunoaște ce s-a întâmplat cu arhiva când aceasta a fost depozitată în Ministerul Justiției.

„Nu pot să stabilesc dacă arhiva a fost spartă, întrucât era un spațiu securizat pe două niveluri și se aplica un sigiliu. Arhiva se afla în vremea aceea (2007-2008, n.r.) la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor”, a declarat Iosif.

Tudorel Toader: voi publica numele celor care au „vizitat” arhiva

Întrebat, luni, de jurnaliştii din Iaşi când va face publice informaţiile legate despre persoanele care au vizitat arhiva SIPA, aşa cum a scris într-o postare pe Facebook, Tudorel Toader a răspuns:

„Aşa, dacă vreţi, e un enunţ general, adevărul întotdeauna şi în orice domeniu trebuie să iasă la suprafaţă. Evident, m-am referit la adevăru rile din arhiva SIPA, pentru că probabil sunt mai multe şi arhiva asta SIPA vedeţi că reprezintă o preocupare aşa pentru toată lumea şi în dezbaterea publică şi jurnalistică şi în mediul juridic. Respectând procedurile, respectând regulamentul, respectând comp etenţele de desecretizare a arhivei, vom face cunoscute aces te adevăruri. Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceasta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, celor care au intrat în arhivă, singuri, în echipă, am şi momentul - ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhivă. Eu ştiu cine a intrat, eu nu am intrat nici pe holul arhi vei. Ştiu cine a intrat. Primul pas, repet: nume, prenume şi număr de vizite şi data şi ora şi minutul şi de aici deja o primă concluzie se poate trage. Veţi şti că X cunoaşte ce e în arhivă, veţi şti că unul a intrat de mai multe ori, veţi şti că unii au in tr at în echipă, alţii au intrat singuri, veţi cunoaşte aşadar dep ozitarii informaţiilor din arhivă”, a declarat Tudorel Toader.

Anterior, Tudorel Toader a anunţat pe pagina sa de Facebook că va publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA şi numărul de vizite, precizând că documentele serviciului secret reprezintă “o pată pe obrazul justiţiei române”.

„Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiţiei române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafaţă. Primul pas - voi publica numele celor care au „< vizitat>> > arhiva, eventual şi numărul <> efectuate!”, a scris ministrul, luni dimineaţă.

Xeroxul pe care s-au copiat documentele era în Ministerul Justiției

Ingrid Mocanu a dezvăluit, în interviul de la Antena 3, că este posibil să fi intrat și alte persoane în arhivă, în afară de cele care sunt trecute pe lista din raport, în perioada în care nu au funcționat camerele. Referitor la informația privind existența unui xerox în arhiva SIPA, Ingrid Mocanu a confirmat.

A dorit, însă, să precizeze că nu ea a fost sursa lui Dan Andronic. „Vreau să precizez că eu nu sunt sursa dlui Andronic. Eu am aflat informația după ce a spus Andronic acest lucru și confirm acest lucru. Era de notorietate existența acestui xerox, însă noi care eram în arhivă nu aveam probe pentru așa ceva. Noi doar am auzit astfel de informații. Acest xerox ar fi existat, când arhiva SIPA era în minister”, a mai precizat Mocanu. Fostul șef din Ministerul Justiției a mai precizat că în acest xerox s-au găsit un număr de copii care au fost descoperite de comisie când s-a început scrierea raportului Chiuariu- Predoiu.

„A doua comisie în cazul Predoiu nu a avut acces la dosare”, a dezvăluit Mocanu. „Numele persoanelor care au intrat în arhiva SIPA se pot face publice cam în 5 minte, iar desecretizarea raportului în maximum 10 minute, dacă merge prost imprimanta”, este declarația lui Ingrid Mocanu, care a adăugat că cei care sunt pe listă și care și-au făcut treaba nu au motiv de îngrijorare.

FOTO: Marius Iosif

Interviu incendiar

Mihai Gâdea a difuzat, luni seară, la Sinteza zilei, un interviu înregistrat cu Ingrid Mocanu, fost director al Direcției de Avizare din Ministerul Justiției, în care vorbește despre discuțiile care aveau loc în minister cu privire la dispariția dosarului Monicăi Macovei din arhiva SIPA, după plecarea acesteia din fruntea Ministerului Justiției. Fostul director susține că a dispărut chiar dosarul lui Macovei

„Se spunea că inclusiv dosarul domniei sale ar fi fost printre cele dispărute”, a spus Ingrid Mocanu, arătând totodată că în acel dosar ar fi existat informații compromițătoare din viața privată și profesională a Monicăi Macovei, informații despre care aceasta ar fi afirmat că nu sunt reale.

Mihai Gâdea: Printre cei care au avut acces în arhiva SIPA ar fi fost și un jurnalist. E adevărat?

Ingrid Mocanu: Da, se vorba că domnul Tăpălagă ar fi fost informat. Nu știu dacă neapărat a avut acces în arhivă, dar fusese informat în legătură cu astfel de dosare și informații din dosare.

Mihai Gâdea: Domnul Tăpălagă a lucrat în Ministerul Justiției ca și consilier al doamnei Monica Macovei?”

Ingrid Mocanu: „Da, o perioadă. Înainte de formarea comisiei, de a se lua decizia de dizolvare a SIPA.

Mihai Gâdea: Cine credeți că are motive să fie îngrijorat cu privire la publicarea acestor nume (lista anunțată de ministrul Tudorel Toader - n.r.)?

Ingrid Mocanu: Nu au de ce să se îngrijoreze cei care sunt pe listă și șiau făcut treaba, în mod legal. Să fie îngrijorați cei care nu și-au făcut treaba.

Au existat informații și despre alte persoane ale căror dosare nu se mai găseau în arhivă. Dosarele erau sustrase cu scopul ca anumite persoane să fie protejate. „Este vorba chiar de persoane cu funcții înalte, magistrați și judecători”, a mai spus Ingrid Mocanu, în emisiune. Întrebată dacă Monica Macovei ar fi avut motive să fie îngrijorată despre informațiile care existau dosar, Ingrid Mocanu a declarat că ar fi fost vorba despre informații „foarte compromițătoare, referitoare la domnia sa, care nu ar fi fost reale. Era vorba despre informații personale, dar și profesionale”.

Cazul „Arhiva SIPA” a fost readus în atenţia publică de Dan Andronic, acesta susţinând, într-un articol publicat în EVZ, că arhiva ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu. Informaţiile au fost negate atât de Monica Macovei, cât şi de Cristi Danileţ.

Hardul a fost distrus

Mihai Gâdea: Credeţi că există copii ale acestor dosare de la SIPA pe microfilme?

Ingrid Mocanu: Ar trebui să existe. Dar v-am zis, există şi un hard care se pare că a fost distrus şi acela.

Mihai Gâdea:Hardul unde ar fi existat, la Ministerul Justiţiei?

Ingrid Mocanu: Acolo, da, la arhivă.

Mihai Gâdea: Şi hardul acela când a fost distrus?

Ingrid Mocanu: În aceeaşi perioada în care se scoteau dosarele.

Mihai Gâdea: Informaţia privind intrarea în arhivă SIPA s-au vehiculat imediat după venirea doamnei Macovei sau la o anumită perioadă după ce a preluat funcţia?

Ingrid Mocanu: Imediat după.

Mihai Gâdea: Domnul Danileţ, dar şi alte persoane care au intrat în arhivă ar fi avut competenţele şi să fie dincolo de orice bănuială pentru a intra în această arhivă?

Ingrid Mocanu: Depine de ce au făcut acolo. Dacă au intrat pentru a arhiva documentele, e un lucru bun.

Ne puteți urmări și pe Google News