Editura Evenimentul si Capital

EVZ cere încă o dată desecretizarea raportului Comisiei de Control a Arhivei SIPA! Fostul director în Ministerul Justiției, Ingrid Mocanu, are curajul să confirme dezvăluirile lui Dan Andronic

Ingrid Mocanu
Autor: | | 1 Comentarii | 2363 Vizualizari

După ce jurnalistul Dan Andronic a vorbit despre raportul Chiuariu – Predoiu, privind administrarea arhivei SIPA, mai mulți foști demnitari din sistem au confirmat cele spuse de el. Printre cei care au prezentat informații incediare despre felul în care au dispărut dosare din arhiva SIPA sau au fost copiate se numără fostul director al Direcției de Avizare din Ministerul Justiției, Ingrid Mocanu. Aceasta a arătat că se discută că din arhivă a dispărut chiar dosarul fostului ministru al Justiției, Monica Macovei. Pe de altă parte, fostul șef al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Marius Iosif, cel care avea în păstrare arhiva, a declarat pentru postul de teviziune Antena 3, luni seara, că nu are informații potrivit cărora arhiva SIPA ar fi fost spartă, dar că nu cunoaște ce s-a întâmplat cu arhiva când aceasta a fost în Ministerul Justiției. Pe de altă parte, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat la începutul săptămânii că va face toate demersurile pentru desecretizarea arhivei SIPA și că în cursul zilei de mâine va face publice numele tuturor celor care au avut acces la documente.

Marius Iosif, păstrătorul arhivei SIPA

Judecătorul Marius Iosif, fost șef al ANP și președinte al comisiei de inventariere a arhivei SIPA, a declarat în direct, luni seara, la Antena 3 că nu are informații potrivit cărora arhiva SIPA ar fi fost spartă. Marius Iosif, care a făcut parte din comisia de control a arhivei SIPA, a făcut referire la perioada în care arhiva a fost la Administrația Penitenciarelor, susținând că nu cunoaște ce s-a întâmplat cu arhiva când aceasta a fost depozitată în Ministerul Justiției.

„Nu pot să stabilesc dacă arhiva a fost spartă, întrucât era un spațiu securizat pe două niveluri și se aplica un sigiliu. Arhiva se afla în vremea aceea (2007-2008, n.r.) la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor”, a declarat Iosif.

Tudorel Toader: voi publica numele celor care au „vizitat” arhiva

Întrebat, luni, de jurnaliştii din Iaşi când va face publice informaţiile legate despre persoanele care au vizitat arhiva SIPA, aşa cum a scris într-o postare pe Facebook, Tudorel Toader a răspuns:„Aşa, dacă vreţi, e un enunţ general, adevărul întotdeauna şi în orice domeniu trebuie să iasă la suprafaţă. Evident, m-am referit la adevăru rile din arhiva SIPA, pentru că probabil sunt mai multe şi arhiva asta SIPA vedeţi că reprezintă o preocupare aşa pentru toată lumea şi în dezbaterea publică şi jurnalistică şi în mediul juridic. Respectând procedurile, respectând regulamentul, respectând comp etenţele de desecretizare a arhivei, vom face cunoscute aces te adevăruri. Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceasta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, celor care au intrat în arhivă, singuri, în echipă, am şi momentul - ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhivă. Eu ştiu cine a intrat, eu nu am intrat nici pe holul arhi vei. Ştiu cine a intrat. Primul pas, repet: nume, prenume şi număr de vizite şi data şi ora şi minutul şi de aici deja o primă concluzie se poate trage. Veţi şti că X cunoaşte ce e în arhivă, veţi şti că unul a intrat de mai multe ori, veţi şti că unii au in tr at în echipă, alţii au intrat singuri, veţi cunoaşte aşadar dep ozitarii informaţiilor din arhivă”, a declarat Tudorel Toader.

Anterior, Tudorel Toader a anunţat pe pagina sa de Facebook că va publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA şi numărul de vizite, precizând că documentele serviciului secret reprezintă “o pată pe obrazul justiţiei române”.

„Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiţiei române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafaţă. Primul pas - voi publica numele celor care au „< vizitat>> > arhiva, eventual şi numărul <> efectuate!”, a scris ministrul, luni dimineaţă.

Xeroxul pe care s-au copiat documentele era în Ministerul Justiției

Ingrid Mocanu a dezvăluit, în interviul de la Antena 3, că este posibil să fi intrat și alte persoane în arhivă, în afară de cele care sunt trecute pe lista din raport, în perioada în care nu au funcționat camerele. Referitor la informația privind existența unui xerox în arhiva SIPA, Ingrid Mocanu a confirmat.

A dorit, însă, să precizeze că nu ea a fost sursa lui Dan Andronic. „Vreau să precizez că eu nu sunt sursa dlui Andronic. Eu am aflat informația după ce a spus Andronic acest lucru și confirm acest lucru. Era de notorietate existența acestui xerox, însă noi care eram în arhivă nu aveam probe pentru așa ceva. Noi doar am auzit astfel de informații. Acest xerox ar fi existat, când arhiva SIPA era în minister”, a mai precizat Mocanu. Fostul șef din Ministerul Justiției a mai precizat că în acest xerox s-au găsit un număr de copii care au fost descoperite de comisie când s-a început scrierea raportului Chiuariu- Predoiu.

„A doua comisie în cazul Predoiu nu a avut acces la dosare”, a dezvăluit Mocanu. „Numele persoanelor care au intrat în arhiva SIPA se pot face publice cam în 5 minte, iar desecretizarea raportului în maximum 10 minute, dacă merge prost imprimanta”, este declarația lui Ingrid Mocanu, care a adăugat că cei care sunt pe listă și care și-au făcut treaba nu au motiv de îngrijorare.


El este romanul cu cea mai are PENSIE din tara! Suma URIASA pe care o primeste de la stat in fiecare luna

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI