Evenimentul Zilei > Politica > EVZ a aflat de ce a rămas „grupul de la Cluj” la ușa Guvernului
EVZ a aflat de ce a rămas „grupul de la Cluj” la ușa Guvernului

EVZ a aflat de ce a rămas „grupul de la Cluj” la ușa Guvernului

Pasul în spate făcut de „grupul de la Cluj” ar avea drept scop o reîntoarcere în forță într-un eventual guvern „PSD 2”

Influența „Grupului de la Cluj” a scăzut mult în ultimii ani, susțin unii pesediști, în timp ce alții, cred că mișcarea de a nu numi un clujean în noul Guvern este una strategică. Potrivit surselor EVZ, „grupul de la Cluj” ar aștepta intrarea în guvernul „PSD 2”.

Prezent la ziua de naștere a viceprimierului Vasile Dâncu, în decembrie, la Cluj, liderul PSD Liviu Dragnea a spus în public: „Vasile, nu a venit vremea pentru odihnă. Vom avea nevoie maximă de tine, la București”. Această frază a fost descifrată de cei prezenți în cheia că vicepremierul Dâncu va primi o funcție importantă în noul guvern PSD -ALDE.

Lucrurile nu au stat așa.

Contactat de EVZ, vicepremierul Vasile Dâncu a fost întrebat de ce nu există niciun ministru din Cluj, în actualul Guvern. „Este strategia noului președinte executiv al PSD, originar din Giurgiu (n.n. – Nicolae Bădălău)”, a răspuns Vasile Dâncu. Acesta a refuzat să mai facă alte declarații pe marginea acestui subiect.

Fostul ministru de Interne și al Transporturilor, Ioan Rus, a refuzat să facă declarații.

„Numirile nu s-au făcut geografic”

Surse de la vârful PSD au declarat, pentru EVZ, că lui Vasile Dâncu i s-a propus funcția de vicepremier. „Acesta este adevărul. I s-a oferit funcția de viceprimier și de ministru al Culturii, dar a refuzat. A spus doar că vrea o funcție de mai mare implicare”.

Un alt membru influent al grupului de la Cluj este Aurelia Cristea, fost ministru și deputat. Celebră pentru legea antifumat, Cristea a spus că organizația PSD Cluj nu are lideri care să se mai bată pentru o poziție de ministru. „Suntem în suferință la acest capitol. Ceea ce este în Guvern, este o recompensă pentru zonele unde PSD a obținut voturi multe”, a spus Aurelia Cristea.

Șeful PSD Cluj, Horea Nasra, numit de nici șase luni în această funcție, nu crede teoria lui Cristea. „Numirile nu s-au făcut geografic. Miniștrii au fost nominalizați de președinte și de premier. Sunt județe cu rezultate bune, ca Iași și Hunedoara, care n-au un ministru”.

Dragnea vrea Primăria Cluj Napoca

Politologul clujean, Ion Novăcescu, susține teoria că între Liviu Dragnea și grupul de la Cluj s-a săpat o prăpastie. „Era de influență a «Grupului de la Cluj» pare că s-a încheiat în PSD. Fapt care vine în contrazicere cu ambiția și planul lui Liviu Dragnea pentru Cluj-Napoca, mai precis pentru scaunul de primar. E ultima perlă care lipsește de pe coroana PSD și Dragnea o vrea în 2020. Dar cu alți pesedisti clujeni, nu cu Rus și Dâncu”, a spus Novăcescu.

Tandemul Dragnea- Bădălău, îi face pârtie lui Ponta

Alegerea miniștrilor din Cabinetul Grindeanu de către președintele PSD Liviu Dragnea, dar și de omul doi din partid, președintele executiv Nicolae Bădălău a creat o stare de nemulțumire majoră în rândul mai multor președinți de organizații, care îi acuză pe cei doi de conducere dictatorială.


FOTO;În Guvernul Grindeanu nu și-au găsit loc, nume grele ca Mihai Tudose, Doina Pană, Orlando Teodorovici, Rovana Plumb, oameni considerați ca apropiați ai lui Ponta și de care Dragnea vrea să scape cât mai curând FOTO: NICU DÎRDÎIACS-ar coace un Congres extraordinar

Concret, liderii unor organizații din Transilvania, Banat, Moldova dar și din Muntenia sau Oltenia, în jur de 15 șefi de filiale, vor să rupă cât mai repede statutul de vasalitate față de cuplul Dragnea-Bădălău și să creeze o facțiune în partid, facțiune care să se închege în jurul fostului președinte al partidului Victor Ponta, care are foarte mulți simpatizanți, nu numai în țară, dar și în Parlament.

Surse din PSD au declarat pentru EVZ că, în câteva luni, în „aripa” Ponta vor veni câteva zeci de parlamentari și șefi de organizații județene, care vor forța un Congres extraordinar al PSD.

„Aripa” nu îl va avea vârf de lance pe Ponta, ci pe Mihai Fifor, cel care a câștigat alegerile la Arad în fața liderului PNL Gheorghe Falcă , dar nu a primit postul de ministru al Transporturilor.

„Ne-a promis că vom avea miniștri, dar Dragnea și-a pus oamenii lui credincioși ca să nu piardă partidul. El se teme de unii care au un cuvânt în partid, cum ar fi Tudose sau Fifor. L-a pus pe Bădălău președinte executiv, iar acesta și-a băgat și el oamenii în Guvern. Noi suntem deja 10-12 șefi de filiale care vom aștepta câteva luni să vedem cum merge treaba și apoi vom acționa. Ponta e cea mai bună variantă pentru PSD, dar are ceva probleme de imagine și nu vrem să-l băgăm în față. PSD trebuie scos de sub Dragnea”, au declarat lideri PSD, pentru EVZ.

Bălăceanu Stolnici are pile la Guvern

Unul dintre cei mai respectabili și apreciați români, academicianul C-tin Bălăceanu Stolnici, are și el un om de încredere în Guvern. Stolnici- președintele și fondatorul Centrului Internațional Antidrog și Pentru Drepturile Omului (CIADO)- l-a avut ca secretar general pe nimeni altul decât pe noul ministru al Tineretului, senatorul PSD Marius Dunca. Parlamentarul a fost susținut de CIADO chiar și-n campania electorală. „Dl Marius Dunca are deja expertiză în programe pentru tineret și programe sportive de masă (Street Gal Fest) . Expertiza ca SG al CIADO îl recomandă ca bun profesionist și un bun ministru”, a declarat președintele CIADO, Constantin Bălaceanu Stolnici.