Soluţie pentru curăţarea Acoperişului Lumii. Tone de fecale de pe Everest transformate în biogas
Editura Evenimentul si Capital

Soluţie pentru curăţarea Acoperişului Lumii. Tone de fecale de pe Everest transformate în biogas

Autor: | | 0 Comentarii | 2862 Vizualizari

Începând cu anii 50, mii de alpinişti, din toate colţurile lumii, au început să escaladeze Everestul. Iar muntele s-a acoperit cu gunoaie şi excremente umane (până la 12 tone anual). Un proiect inovator propune o soluţie ecologică: transformarea deşeurilor umane în biogas.

Cel puţin 5.300 de alpinişti au urcat până acum pe cel mai înalt vârf al planetei, aflat la graniţa dintre Nepal şi China, după ce Edmund Hilary şi şerpaşul Tenzing Norgay l-au cucerit pentru întâia oară, în 1953. Piscurile şi traseele montane ale acestei ţări himalayene între graniţele căreia se află opt dintre cele 14 vârfuri din lume care depăşesc 8.000 de metri înălţime, atrag în fiecare an turişti de pe mapamond. Nepalul a emis în sezonul de escaladă din 2017 un număr record de 373 de permise pentru expediţii către Everest. În acelaşi timp, 136 de permise au fost acordate de Regiunea autonomă Tibetană pentru ascensiunile pe versantul nordic al acestuia.

Punctul de lansare al expediţiilor de ascensiune este cunoscut ca Everest Base Camp (Tabăra de bază Everest) şi este situat pe Gheţarul Khumbu, la o altitudine de aproximativ 5.400 de metri. Timp de trei luni, în fieceare an, aici se formează un mic sat de corturi, unde se pregătesc sute de alipnişti străini şi şerpaşi nepalezi. În această perioadă, cei care vor să ajungă pe Acoperişul Lumii se pregătesc fizic şi mental pentru „sprintul” de 24 de ore către cel mai înalt punct al Lumii, la 8.848 de metri.

„Mount Everest Biogas Project”, o soluţie ecologică

Cu decenii de continuitate în explorare şi ascensiune montană, Everest Base Camp nu mai reuşeşte să facă faţă la cantităţile din ce în ce mai mari de gunoaie şi dejecţii umane, în special, fecale. De câţiva ani, se ajunge la cantităţi record de excremente, cantitatea oscilând în jurul a 12 tone anual, situaţie care contribuie alarmant la degradarea mediului şi, în special, la calitatea surselor de apă.

Pentru păstrarea muntelui, un proiect inovator (Mount Everest Biogas Project) propune implementarea unei soluţii sustenabile pe termen lung, care ar duce la reducerea riscurilor asupra mediului şi sănătăţii umane. „Mount Everest Biogas Project” susţine realizarea unui sistem alimentat cu energie solară care să descompună fecalele alpinştilor în biogaz. Gazul ar urma să fie folosit la încalzirea alpiniştilor, dar şi la încălzirea hranei acestora.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate