Evenimentul zilei TV. Laura Ştefan: Ponta a cam scăpat caii. Nu poți ieși la TV să acuzi de fascism şi de nazism

Evenimentul zilei TV. Laura Ştefan: Ponta a cam scăpat caii. Nu poți ieși la TV să acuzi de fascism şi de nazism

Ediţia de astăzi le-a avut ca invitate pe Laura Ştefan, expert anticorupţie la EFOR, şi pe Bianca Toma, expert afaceri europene la CRPE.

Principala temă de discuţie este reacţia internaţională faţă de asaltul actualei puteri la adresa independenţei Justiţiei. În discuţie se va afla şi atitudinea Opoziţiei şi a magistraţilor în timpul acestui asalt. Puteţi adresa întrebări direct pe evz.ro, în secţiunea comentarii a articolului care va prezenta discuţiile din emisiune, pe adresa de email online@evz.ro şi la telefonul 021.202.2000. LIVE TEXT: - în legătură cu vizita Victoriei Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat american John Kerry, la Bucureşti

Laura Ștefan: Îmi e greu să îmi imaginez ce treburi mai importante ar avea premierul, e puțin probabil ca Ponta să aibă alte lucruri presante care să îl împiedice să se întâlnească. Cred că emisarul american se vede cu ambele părți- cu președintele, care are o poziție, și cu Guvernul, aflat pe poziția opusă.

Este importantă reacția premierului în fața condamnării lui Năstase. A lansat acuzații fără urmă de normalitate la adresa justiției, m-a stupefiat limbajul folosit. O vorbă populară spune că a cam scăpat caii. Nu poți ieși la TV să acuzi de fascism, de nazism.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sper că vom avea o reacție cât mai rapidă din partea CSM, iar aceasta să fie clară în apărarea justiției

Mulți demnitari au jucat la prescripție, cum se joacă wist la 0. Și au pierdut pentru că este un joc foarte riscant

Bianca Toma: Și comparația Adrian Năstase/ Iulia Timoşenko este foarte exagerată. Năstase a beneficiat de toată apărarea și de toate căile în justiție, pe care le-a epuizat.

Laura Ștefan: Pe lângă discuțiile diplomatice, ce îi trebuie României sunt banii, resursele financiare. Guvernul va avea de plătit pensii și salarii într-un an electoral, iar acești bani vin din zone care sunt critice în prezent cu felul în care își bate joc România de ceea ce a câștigat. România s-ar putea împrumuta de pe pieţe, dar contează şi cine ce zice despre asta. Dacă vor resurse, ar trebui să înţeleagă că aceste resurse nu ies din pietre. Nu cred că baronii locali sunt prea îngrijoraţi în legătură cu dosarele lor. - despre reacţia europenilor la "marţea neagră" a Parlamentului României Bianca Toma: Bruxelles-ul este recunoscut drept un critic împăciuitor. Din acest punct de vedere, semnalul lor este unul destul de dur. Este greşit ca cineva să creadă că de la anu se va schimba structura Parlamentului European. Laura Ştefan: Domnul Ponta le spune socialiştilor că el aduce voturi. Urciorul nu merge de multe ori la apă, trebuie văzut dacă va mai aduce voturi după ceea ce face. Nu cred că această promisiune este foarte credibilă, că îi oferă mult teren de negociere. Cred mai degrabă că trebuie să explice de ce socialismul în România înseamnă hoţie la drumul mare, când, de fapt, valorile socialismului ar trebui să fie altele. - raportul MCV pe justiție

Laura Ștefan: Dacă nu se reglează problema noilor coduri înainte de februarie, va fi un ditamai subiectul. Când Înalta curte își spune că fără un act care să spună cum se aplică legea favorabilă, nu se poate, se va crea haos. Dacă vor scăpa milioane de oameni dacă nu știm sau nu se poate aplica legea, vom avea situații profund nedrepte. nu cred că aceste lucruri pot fi băgate sub preș. Lucrurile acestea vor fi percepute în mod direct de cetăţeni.

Bianca Toma: Și presa internațională va fi mai cu ochii pe România. - presiunea pe justiţie Laura Ştefan: Ponta are două discursuri: unul la Washington, altul la București, sau unul la Bruxelles, altul în România. Nu îmbrăţişez această teorie a baronilor locali care îl chinuie pe Victor Ponta, care este bun. Cred că toate aceste acuze şi vorbe vin din interiorul său, nu cred că i le şopteşte nimeni. Nu cred că baronii îi forţează mâna, cred că aceste sunt valorile sale. - despre atitudinea reținută a lui Crin Antonescu şi situaţia din USL

Laura Ștefan: Cred că deocamdată Antonescu joacă bine, îl lasă pe Ponta să apere corupții, să încaseze. El se ferește să iasă în față, probabil nu s-a simțit foarte bine după lovitura de stat la care am asistat. Oamenii pe care îi apără Victor Ponta în general sfârșesc destul de prost, mai bine nu i-ar mai apăra.

E frumoasă România, să îi vezi pe lideri aflați la guvernare de doi ani apelând la divinitate, înseamnă că ceva s-a făcut bine.

Cred că dacă liberalii nu vor vota legea amnistiei, PSD-ul nu o va continua. Bianca Toma: Este un test și pentru PNL- testul credibilității. Vom vedea cât din ceea ce spun vor face și cât este un joc politic. Este important de văzut ceea ce vor face, ne putem trezi şi în 2014 cu ce s-a întâmplat în 2012. În teritoriu, mizele și orgoliile sunt imense, trebuie să gestionezi bine aceste lucruri ca lider. PNL a pierdut teren, își face câteva calcule electorale. Liderii celor două mari partide din USL au dat câteva probe de divorț