În platou s-a aflat şi Violeta Fotache, senior editor la "Evenimentul zilei". Principala temă de discuţie a fost accidentul aviatic din Apuseni şi incapacitatea autorităţilor de a gestiona o situaţie de criză.
Vă prezentăm principalele declaraţii:
Iulian Surugiu:

– Avem doi mari actori pe această scenă: Ministerul Transporturilor, și aici știm cu toții că Adrian Iovan și-a făcut din plin datoria, și MAI, cu Inspectoratul de Urgență. De aici încep bâlbele. Nu îmi explic de ce nu a fost identificat careul foarte restrâns, iar echipele trebuiau să ajungă la epavă în maximum o oră! Trebuie să funcționeze la fel de bine dacă Arafat și premierul sunt plecați din țară. Nu funcționează sistemul dacă ne aducem prietenii și îi punem în locuri cheie și habar nu au ce să facă acolo.
Cristian Petrescu:

– Calitatea de bun manager o dă funcționarea bună a sistemului în lipsa ta. Dacă nu merge cum trebuie, trebuie să îți asumi vina, printr-o demisie. Noi am cerut încă de ieri demiterea domnului Stroe, căci văd că despre demisie nu poate fi vorba. L-au găsit pe șeful STS-ului de vină, deși în raport nu apare, premierul l-a propus pentru demitere.
Violeta Fotache:

– Radu Stroe nu a declanșat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, aflat sub coordonarea prim-ministrului, potrivit unei legi din 2004. Stroe a recunoscut în direct că nu şi-a îndeplinit atribuţiile.
Iulian Surugiu:
– Politicienii au intrat în toate instituţiile cheie ale statului, au ajuns să se bată pe o funcţie de şef de post, aşa se împart în Ministerul de Interne, examenele sunt nişte simple jocuri. Este o politizare excesivă! Oamenii care au fost la butoane în această acţiune ar fi trebui să îşi dea demisia în primele 10 minute de la tragedie pentru modul cum au reacţionat.
– În acest caz, nici nu mai este vorba despre o demisie de onoare a lui Stroe.
Violeta Fotache:
– Amploarea evenimentului nu permite procurorilor să nu se autosesizeze în acest caz.
Iulian Surugiu:
– Este simplu să formăm comitete şi comisii şi să găsim un acar păun. Eu aş vrea să văd ce se întâmplă cu domnul Chiper, unde va fi mutat de acum, pe ce funcţie va fi. Ministerul de Interne nu pierde nimic prin demisia sa.
Cristian Petrescu:
– Trebuie departajate foarte clar posturile pe care sunt numiţi politic oamenii şi cele unde trebuie profesionişti. Cred că acesta este un caz nefericit în care a fost numită persoana nepotrivită pe acel post.
Iulian Surugiu, despre activitatea ministrului Radu Stroe

– Este un ministru potrivit, nu vreau să zic foarte rău, dar e foarte uşor influenţabil de interesele partidului şi de generalii de deasupra sa. Nu pot să spun că a adus ceva nou în minister, mai degrabă a încercat să împartă sărăcia care există în această perioadă.
Cristian Petrescu:
– Noi am cerut demisia domnului Stroe, se poate realiza demiterea lui acum. Am văzut, însă, toată această negociere politică- dacă îl schimbăm noi pe Stroe, îl schimbaţi voi pe Duşa. Încearcă să obţină beneficii politice pe seama unei tragedii.
Iulian Surugiu:
– Cred că cel mai vinovat este Chiper, ar trebui să răspundă şi penal, nu doar politic, pentru neimplicare şi gestionarea proastă a situaţiei. Nu mă mulţumeşte că a fost demis, va pleca în vacanţă şi se va întoarce pe o altă funcţie!
Puteţi adresa întrebări direct pe evz.ro, în secţiunea de comentarii a articolului care va prezenta discuţiile din emisiune, pe adresa de mail [email protected] evz.ro şi la telefonul 021.202.2000.
Citiţi mai multe despre tragedia din Munţii Apuseni:

  • PESTE 30.000 DE ROMANI AU SPUS: RESPECT! VAL de INDIGNARE faţă de moartea AUREI ION: "Au ucis-o nişte incompetenţi care peste câţiva ani ar fi avut nevoie de ea, ca medic!"
  • ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni. O posibilă EXPLICAȚIE pentru întârzierea operațiunilor de salvare
  • FILMUL ACCIDENTULUI AVIATIC din Munții Apuseni: Pilotul Adrian Iovan și o femeie au murit. STAREA RĂNIȚILOR și ANCHETA | IMAGINI de la locul tragediei
  • Avionul în care a murit Adrian Iovan avea 37 de ani 
  • ULTIMUL INTERVIU. Adrian Iovan: O viaţă ca-n filme. Aventurile unui PILOT MONDEN care A UCIS UN BORFAȘ și a MURIT pentru a SALVA mai multe VIEȚI| VIDEO
  • SALVAREA ERA ÎN HANGAR. Doctorii încă folosesc "conserve zburătoare" pentru transportul organelor, în timp ce aeronava de 1 mil euro le este interzisă