”Evenimentul zilei” TV. Cristian Diaconescu: Urmăm paşii identici cu ce s-a întâmplat în Ucraina
- Cristina Botezatu
- 4 iunie 2014, 13:24
Ediția de astăzi a emisiunii „Evenimentul zilei”, realizată de Silviu Sergiu, i-a avut ca invitați pe Cristian Diaconescu, membru PMP, și Daniel Fenechiu, deputat PP-DD. În studio s-a aflat și Horia Tabacu, senior editor EVZ.
Temele principale ale emisiunii au fost reunificarea Dreptei și colaborarea PSD-PPDD.
Principalele declaraţii:
Daniel Fenechiu
Eu cred că justiţia este pe un drum bun, se observă un trend pozitiv, nu doar în media sau în MCV, ci chiar de către cetăţeni. Serviciile trebuie să se ocupe de atribuţiile pe care le au, au o sarcină importantă pentru fiecare român şi pentru ţară. Ar fi o mare greşeală să subordonăm serviciile şi să le implicăm în lupta politică.
Este foarte simplu ca atunci când nu ai ce spune, să spui că omul respectiv este omul serviciilor etc. Miza domnului Ponta este lupta împotriva lui Băsescu şi tot ce înseamnă acesta- justiţie, servicii etc. Ponta ăncearcă să arunce un insucces pe forţe nedemocratice. Nu poţi veni acum cu informaţii de acest fel, că Iohannis este omul serviciilor, dar înainte îl susţinea pentru premier... nu poţi să discretizezi aşa un om. Eu cred că declaraţia lui Ponta este una bombastică, ce nu are suport fără argumente.
- despre rezultatele la alegeri europarlamentare
Cristian Diaconescu
Dacă privim din perspectiva unui partid nou, scorul PMP este unul bun. Sunt foarte mulţi oameni noi, care au avantajul entuziasmului şi dezavantajul lipsei de experienţă. Este un scor de la care se poate pleca, pe care se poate construi. Ceea ce a obţinut PMP este scorul care îi aparţine în totalitate. Cei care sunt în teritoriu au trebuit să se adapteze la anumite forme de organizare şi nu au ştiut să facă mobilizare. Nu aş face o asociere directă între acest scor şi nivelul de încredere pentru Traian Băsescu.
Cred că sâmbătă, la Congres, se va vorbi despre susţinerea unui candidat la preşedinţie.
- despre coagularea dreptei
De principiu, coagularea dreptei este absolut necesară. Am senzaţia însă că această grabă şi coagularea la vârf nu transmite mesajul corespunzător în teritoriu în absenţa unui program sau a unei clarificări a unor lucruri din trecut. Nişte oameni de stat care fac un anumit proiect trebuie să aibă capacitatea să îşi asume unele lucruri.
Daniel Fenechiu
Se pare că există nişte majorităţi care s-au constituit înainte de aceste negocieri. Există majorităţi făcute cu PP-DD şi de stânga, şi de dreapta. Îmi e greu să comentez din perspectiva a ceea ce se va întâmpla, nu am luat o decizie strategică în acest sens. Şi noi, parlamentarii, aşteptăm cu interes rezultatul negocierilor care se poartă. Avem chiar şi propuneri de colaborare parlamentare din mai multe părţi.
Cristian Diaconescu
E foarte multă superficialitate în clasa politică şi extrem de multe interese. Poate ar trebui să fie ceva mai serioşi. Orice este posibil. Cel mai garv este că nu contează niciun proiect politic. Trebuie să fii susţinut chiar şi de ultima organizaţie din nordul ţării. Ar fi aberant ca PMP-ul să se gândească să se dizolve, nu am apucat să eşuăm. Poţi intra într-o alianţă pentru un program, pentru un candidat unic la preşedinţie, dar pentru moment aceste lucruri nu sunt foarte clare din partea celorlalte partide politice.
În 2009, cu toate străduinţele lui Crin Antonescu de a muta voturile spre Mircea Geoană nu a reuşit. Ideea ca voturile electoratului tău merg la oile în altă parte este un calcul politic stupid. Nu cred că oamenii vor merge în turul doi către un aşa numit candidat al dreptei, atâta vreme cât acel candidat nu şi-a afirmat principiile privind statul de drept, privind lupta anti-corupţie.
PSD şi PNL, înţelegeri pentru şefia comisiilor
- deputatul PNL George Scutaru, prin telefon
A fost o înţelegere în timpul campaniei electorale, când ni s-a spus că ponderea în Parlament s-a diminuat şi că trebuie să aleg. Este mai grav ce s-a întâmplat azi, când a avut loc o întâlnire a liderilor de grup unde s-a discutat ponderea. PSD-ul a venit şi a pus pe masă un mod sfidător de alocare a posturilor: la Curtea de Conturi, au spus că puterea, din 6 posturi, ia 6. S-au împărţit peste tot posturile pentru ca PSD să îi ia partea leului. La BNR, liberalii au pierdut un post, am mai rămas cu unul. Pentru BNR şi Curtea de conturi nu avem cale de atac, nu există o prevedere clară în lege privind atribuirea mandatelor.
Cristian Diaconescu
Cum este posibil aşa ceva?! Nu vreau să fiu vrăjitoare rea, dar atâta nonşalanţă şi bătaie de joc în privinţa unor instituţii unde politicul nu are ce să caute, ci trebuie îndepărtat. Eu nu fac decât să avertizez, noi ne-am uitat într-o analiză foarte serioasă cu ce s-a întâmplat în Ucraina, urmăm paşii identici cu ce s-a întâmplat acolo. Oamenii nu vor mai fi de oprit, ideea ca suntem stat NATO nu îi va mai apăra. Vorbeaţi de dubă...mai staţi cinci luni şi vom vedea.