“Evenimentele zilei” - B1

Emisiunea "Evenimentele zilei" se difuzează de luni până joi între 14:00 şi 18:00, iar vinerea între 14:00 şi 17:00, pe postul B1. Live din redacţia EVZ!

De vineri, 5 iunie, ora 14:00, “Evenimentul zilei” şi B1 îţi arată care sunt evenimentele zilei, într-o emisiune de analiză şi dezbatere moderată de Alina Stancu (prezentator B1), Horia Ghibuţiu (senior editor EvZ) şi Mircea Marian (editorialist EvZ; din cauza unor probleme de sănătate, Mircea Marian nu a putut participa ncă la emisiunei). Din studioul amplasat în redacţia Evenimentului zilei, moderatorii şi invitaţii vor analiza şi comenta cele mai importante subiecte din ziar, precum şi evenimentele aflate în desfăşurare. Subiectele abordate vor acoperi toate domeniile importante: politic, investigaţii, economic, social, cultură, sport, monden, timp liber.

Echipele de reporteri vor transmite live din punctele în care are loc un eveniment important. “Evenimentele zilei” este un format care cuprinde buletine de ştiri, producţii proprii, intervenţii în direct, comentarii din platou şi din redacţia ziarului, interviuri şi intervenţii telefonice.

Puteţi intra în direct cu emisiunea „Evenimentele zilei” pe Yahoo Messenger, pe ID-ul evztv, în intervalul orar menţionat mai sus. De asemenea, ne puteţi contacta şi prin email, la evztv@evz.ro. UPDATE Marţi, 9 iunie: Iată rezumatul ediţiei de azi: 14:00 - În prima parte a emisiunii s-a discutat despre câştigarea marelui premiu la Loto şi despre subiectul Oprescu – stăpân peste firmele rent-a-car. Au transmis corespondenţii EVZ Marian Păvălase, din Galaţi, şi Antoaneta Etves.

14:30 - Câte sunt şi cât ne costă taxele România este cea mai mare plătitoare de taxe ce revin persoanelor juridice. S-a intrat in legatură telefonică directă cu Adrian Cucu, secretar general ANAF.

15:00 - În ministudioul Evenimentele zilei a fost invitat Alin Popoviciu, deputat PDL, iniţiatorul proiectului privind interzicerea ierburilor halucinogene. Dezbaterea a pornit de la exemplul Olandei, care a legalizat drogurile uşoare, acest lucru neducând la un consum în exces, ci dimpotrivă. Corespondentul EVZ, Alin Paul, a povestit ce fel de plante se găsesc în “magazinele de vise”.

15:30 - A fost transmisă declaraţia de la Cotroceni a preşedintelui Traian Băsescu.

16:00 - În platou s-a discutat despre turismul electoral şi alte tipuri de fraudă electorală. S-a intrat în direct cu sediul BEC, de unde s-au transmis rezultatele de ultimă oră ale Euroalegerilor. Silviu Sergiu şi Horia Ghibuţiu au intrat în legătură telefonică directă cu Corneliu Vadim Tudor (video), pentru a-i cere părerea asupra hotărârii Instanţei de a-i interzice lui Gigi Becali să părăsească ţara.

16:30 - “Evenimentele zilei” au analizat întâlnirea coaliţiei – Care sunt motivele retragerii lui Geoană? Este o decizie definitivă? Ce a făcut concret Mircea Geoană pentru a se retrage, în afară de declaraţii? Care sunt procedurile la retragerea din CSAT? S-a intrat în direct, prin telefon, cu Victor Ponta, ministru pentru relaţia cu Parlamentul.

17:00 - Horia Ghibuţiu şi editorul Matei Udrea au discutat cu Ruxandra Dragomir, preşedintele Federaţiei Române de Tenis, despre performanţele în tenis.

17:30 - Au fost prezentate în avanpremieră câteva dintre subiectele din Evenimentul zilei de mâine.

UPDATE Luni, 8 iunie: 14:00 - Tema zilei: Alegerile europarlamentare de duminică: rezultate, exit poll, poziţionari. Pe acest subiect, Alina Stancu şi Horia Ghibuţiu au discutat împreună cu invitatul Cristian Preda. Din studioul B1 de pe Calea Victoriei au intervenit în direct analistul Cristian Pirvulescu şi editorul EVZ Silviu Sergiu. Invitaţii din ministudioul din redacţia EVZ au luat legătura telefonic cu Corina Cretu, europarlamentar.

15:00 - Discuţia a continuat cu o dezbatere pe tema votului obligatoriu. Invitaţii Adriana Saftoiu (“pro” această masură) şi Sever Voinescu (“contra” votului obligatoriu) au argumentat împreună cu sociologul Marius Kivu, contactat telefonic, şi cu redactorul şef adjunct, Ioana Lupea. Întrebarile ridicate au fost “Poate deveni obligatoriu un drept cetăţenesc?”, “Ce alte ţări europene au vot obligatoriu şi câte sunt în total?”, “Cum se împarte responsabilitatea absenteismului între alegatori, oamenii politici şi presă?”.

16:00 - Discuţie pe tema “Agricultura – Bătălia pentru poziţia de şef al Comisiei Europene”. Redactorul şef Evenimentul zilei, Vlad Macovei, împreună cu editorul Silviu Sergiu şi Alina Stancu, au luat legatura telefonic cu Gheorghe Flutur, fost Ministru al Agriculturii şi actual Presedinte al Consiliului Judetean Suceava, şi Valeriu Tabara, deputat PNL.

16:30 - Vlad Macovei, Silviu Sergiu şi Horia Ghibutiu, senior editor EVZ, dezbat declaraţia lui Mircea Geoana conform căreia acesta se va retrage din CSAT, posibilele motivatii ţi consecinţe asupra Coaliţiei.

17:00 - Horia Ghibuţiu, Daniel Nanu, editorialist “ProSport” si Adrian Georgescu, jurnalist independent, au analizat, împreună cu Mircea Radulescu, Directorul Şcolii Federale de Antrenori, meciul Lituania România şi revenirea Naţionalei de Fotbal.

17:40 - Ministudioul din redacţia EVZ l-a avut ca invitat pe criticul de film Alex Leo Şerban, care a comentat festivalul TIFF şi filmul românesc “Poliţist, adjectiv”.

Iată rezumatul ediţiei de vineri, 5 iunie:

14:00 - Redactorul-şef Vlad Macovei, redactorul-şef adjunct Ioana Lupea şi senior editorul Horia Ghibuţiu au prezentat cele mai importante subiecte publicate în ediţia de astăzi a cotidianului.

14:45  - Editorii EVZ Călin Hera şi Mihaela Năftănăilă, împreună cu Teodora Bertzi, Secretar de Stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, au dezbătut cazul fetiţei devenite mamă la 11 ani, în urma unui viol. Andi Laslău a prezentat  un reportaj în exclusivitate, realizat în satul copilei.

15:30 -  Ioana Lupea, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzoriu, editorialistul Răzvan Exarhu şi consultantul politic Dan Andronic au dezbătut subiectul alegerilor europarlamentare şi dacă românii mai simt că pot schimba ceva prin prezenţa la urne. 16:40 - Horia Ghibuţiu, Matei Udrea, editor departamentul Sport, Radu Paraschivescu, membru al Senatului EVZ şi Daniel Nanu, comentator sportiv, au pregătit terenul pentru meciul Lituania - România. INTERVIU

„Suntem nişte băieţi cinstiţi, care nu au o agendă secretă”

Mihaela Manole

EVZ: Spre ce audienţă ţintiţi, cu cine vă „bateţi”, prin ce vă diferenţiaţi de concurenţi ? Mircea Marian: Aceasta este o mare problemă, audienţa. Nu avem la dispoziţie cel mai fericit segment orar. Ne batem cu Realitatea şi cu Antena 3, care deja au publicul lor. Noi avem un singur avantaj. Acela că suntem nişte băieţi cinstiţi, care nu au o agendă secretă, care nu au un mogul în spate. Şi poate că lumea a început să-şi pună problema în legătură cu agenda unor televiziuni de ştiri şi să se cam sature. Aceasta este şansa noastră. Horia Ghibuţiu: Intrăm pe un teritoriu care nu a fost acoperit până acum, oferind publicului o alternativă furnizată de reprezentanţii presei independente.

Unii ar spune că nu sunteţi chiar aşa de independenţi... Horia: Îi asigur că suntem cât se poate de independenţi. Mircea: Aici e o chestiune cât se poate de simplă. Patronul ziarului EVZ locuieşte, din câte ştiu, în Elveţia, nu are alte afaceri în România în afară de presă, nici conexiuni politice în România şi, în consecinţă, nu are niciun motiv să facă presiuni asupra noastră. Singurul lui interes este să obţină profit din această afacere.

Patru ore de emisie, zilnic, nu înseamnă prea mult? Horia: La serviciu nu mi se pare nimic prea mult. Mircea: E greu să umplem aceste ore, şi cu resurse foarte limitate riscăm să diluăm marfa pe care o avem. Dar sunt atâtea talk-show-uri obosite în ţara asta, încât noi sperăm, deşi asta e lipsă de modestie, să avem o minimă inteligenţă, să avem invitaţi rezonabili şi subiecte foarte bune.

Nu e riscant să se amestece două branduri, nu se va ajunge la o confuzie între EVZ şi B1? Horia: B1 este, practic, o gazdă. Nu are niciun amestec în conţinutul editorial.

Există această presiune a ratingului? Care este audienţa care, to tuşi, vă va face să vă simţiţi confor tabil? Horia: Am fost asiguraţi că nu depindem de performanţele de rating. Un obiectiv care poate fi realizat este să sporim notorietatea ziarului. Mircea: Dacă reuşim, până în septembrie, să obţinem o audienţă de 0,5, aş fi mulţumit şi aş crede că avem ceva potenţial pentru ca undeva, în perioada alegerilor prezidenţiale, să profităm de interesul pentru alegeri şi să ajungem aproape de 1. Nu am niciun fundament ştiinţific pentru această afirmaţie.

De ce are nevoie un ziarist de presă scrisă ca să se transforme şi într-un om de TV? Horia: Noi suntem invitaţi perma nenţi, nu vedete. Nu o să vorbim dimineaţa cu ce se îmbracă fiecare. Am mai fost invitat la emisiuni, nu s-a întâmplat nimic rău, nu văd de ce s-ar întâmpla în continuare. Mircea: Prima dată am apărut la TVR Internaţional. M-am descurcat. Apoi, mă aflam în Macedonia, în redacţia unui ONG, şi atunci s-a întâmplat să se prăbuşească avionul în care se afla preşedintele Macedoniei. Am intrat în direct la Pro TV, cu Andreea Esca. Am transmis în direct, fără nicio pregătire.

Treceţi şi pe la cabina de machiaj? Mircea: Eu nu. Horia apare la costum, cu cravată şi, probabil, va merge şi la machiaj. Eu o să apar în cămăşile mele casual. Horia (râde): Eu o să trec pe la machiaj. Aşa cum venim îmbrăcaţi la serviciu, aşa vom veni şi în continuare. Studioul e în redacţie, deci vom fi ca la job.

LUNI-JOI, 14.00-18.00, B1 VINERI, 14.00-17.00, B1