Moartea Patriarhului Teoctist si succesul filmului „432” au marcat anul trecut.
Un an de doliu si de victorii a fost 2007. Nume mari din mai toate domeniile vietii publice romanesti s-au stins in anul ce s-a incheiat. Unul dintre ele a marcat un punct de cotitura pentru ortodoxie: Patriarhul Teoctist, cel care a condus Biserica pe drumul de la comunism la democratie, a murit in vara. In toamna, ne-a parasit si genialul „Gascan” din Pitesti, Nicolae Dobrin. A rasarit, in schimb, o stea a cinematografiei internationale: Cristian Mungiu, cel care a cucerit lumea cu tulburatorul sau film „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”. Si, dupa multa vreme, o nationala de fotbal care s-a calificat - aproape la pas - la Campionatul European de Fotbal.
FILM
„432” - drumul de la Cannes spre Oscar
Drama comunismului salbatic al anilor ‘80 incape intre peretii unei camere de hotel. Pelicula lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”, reda frica in stare pura - indiferent ca vorbim despre cele doua studente hotarate sa duca la sfarsit un avort sau despre atmosfera de la o aniversare in familie. Filmul a castigat in mai Trofeul „Palme d’Or” la Festivalul de la Cannes, caruia i s-a adaugat chiar de 1 Decembrie premiul pentru Cel mai bun film si Cel mai bun regizor, la Berlin. Ar putea fi prima pelicula de la noi care sa candideze la Oscarul pentru Cel mai bun film strain, in februarie anul viitor. Celalalt succes al cinematografiei romanesti la Cannes, filmul „California Dreamin’ (nesfarsit)”, regizat de regretatul Cristian Nemescu, a primit la Cannes distinctia „Un Certain Regard”.
Romanul, alegator absent
De voie, de nevoie, Traian Basescu s-a intors in mai la popor. Miza a fost ramanerea in functie, dupa ce parlamentul - redus in campanie la celebrul „322” - s-a pronuntat in favoarea suspendarii sale dupa la fel de celebrul scandal „Biletelul”. Cat timp Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a condus destinele Romaniei, Basescu a facut bai de multime, bune pentru mentinerea vigorii politice. Desi votul a fost invalidat pentru ca nu s-a intrunit majoritatea, optiunea romanilor a fost clara: peste 74a dintre cei care s-au prezentat la urne au fost impotriva demiterii. Absenteismul a fost cuvantul-cheie si la celelalte scrutine din 2007: cel pentru Parlamentul European, care a marcat victoria partiala a fostului Partid Democrat, si cel cerut de presedinte, pentru impunerea alegerilor uninominale: 27a, respectiv 22a dintre romani s-au prezentat la urne.
Cod rosu de canicula
Romania s-a sufocat: seceta din iulie anul trecut a fost comparata cu cea din ‘46. Termometrele s-au oprit in unele zile la 40 de grade Celsius, multi oameni s-au prabusit pe strada, recoltele au avut si ele de suferit. Din cauza inlocuirii oazelor de racoare ale parcurilor cu asfalt sau betoane in ultimii ani, Capitala a fost printre cele mai afectate zone. Specialistii au vorbit despre schimbari climaterice pe termen lung, subliniind faptul ca tara noastra se indreapta spre o clima de tip mediteraneean.
Ploile abundente din toamna au mai stins intrucatva temerile: meteorologii spun ca a fost refacuta cantitatea de apa din sol, iar cel putin recolta de anul viitor nu se afla in pericol.
Moartea Patriarhului
Pe 30 iulie s-a stins Patriarhul Teoctist. Zeci de mii de oameni au trecut pe la Dealul Mitropoliei, pentru a-si lua ramas-bun de la conducatorul Bisericii Ortodoxe care a facut trecerea de la comunism la democratie. Anul 2007 a fost un an al doliilor in mai toate domeniile: scriitorul Octavian Paler, jurnalistii Vanda Condurache, Jeana Gheorghiu si Ralu Filip - presedintele Consiliului National al Audiovizualului, actorii Florian Pittis, Adrian Pintea si Ioan Fiscuteanu, baritonul David Ohanesian, cantaretul Gil Dobrica, compozitorul Serban Georgescu, „Mopsul” dinamovist Florea Dumitrache si „Gascanul” pitestean Nicolae Dobrin, medaliata olimpica la atletism Maria Cioncan, politicienii Antonie Iorgovan - autor al Constitutiei din 1991, si Dan Iosif - revolutionarul fidel lui Ion Iliescu au incetat din viata in anul ce s-a incheiat.
Concertul Rolling Stones
Mick, Keith, Ron si Charlie au infaptuit, pe 17 iulie, o reparatie istorica: au adus muzica Rolling Stones celor care au fredonat-o prea multi ani pe ascuns. Nu au venit prea batrani, ci doar mai experimentati decat ar fi facut-o acum 30 de ani: la 64 de ani, legendarul Mick Jagger a dansat intruna pe scena. „Start me up”, „Satisfaction” sau „Brown Sugar” sunt cateva dintre melodiile care au rasunat pe 17 iulie din 70.000 de piepturi.
Hartile marilor turnee nu au mai exclus Romania: Muse, George Michael, Julio Iglesias, Pet Shop Boys, Prodigy sau Tori Amos au umplut stadioane si sali de spectacole.
Salvarea unei generatii
Echipa nationala a reusit in octombrie prima calificare la un turneu final dupa aproape opt ani de privit Slovenia, Danemarca sau la televizor. „Tricolorii” lui Victor Piturca au avut o singura infrangere si au scos patru puncte din „dubla” cu reprezentativa Olandei, dupa ce, in urma cu doi ani, nu reusisera nici macar un gol impotriva acestei echipe. Meciurile cu Bulgaria au facut din paginile ziarelor transee, in care s-au razboit „mamaliciki” si „castravetii”. In schimb, echipele de club nu au supravietuit pana la primavara europeana: prinse in scandaluri cu antrenorii - dintre care cel mai cunoscut ii implica pe Gica Hagi si pe finul sau Gigi Becali, echipele bucurestene au parasit pe rand Cupa UEFA si Liga Campionilor, s-au tarat si in campionat. Au facut, in schimb, spectacol cateva echipe din provincie, iar sfarsitul lui 2007 a prins-o in frunte pe „multinationala” CFR Cluj.
Testele, inlocuite cu teze
Reforma invatamantului romanesc a continuat cu pasi strambi: noul ministru al educatiei, Cristian Adomnitei, a inlocuit, inainte de inceputul acestui an scolar, Testele Nationale cu tezele cu subiect unic la admiterea in liceu, motivandu-si initiativa prin nevoia de a renunta la o forma de examinare prea stresanta pentru elevi. Schimbarea a starnit, deopotriva, indignarea profesorilor, a parintilor si a elevilor, care vad in noua forma de admitere - bazata in proportii egale pe media generala a anilor de gimnaziu si pe cea de la tezele cu subiect unic - o forma de incurajare a invatatului pentru note pe durata ciclului de studii. La prima sesiune de examene de anul trecut, s-au sesizat in unele cazuri diferente mari intre notele obisnuite ale elevilor si cele de la teze. Pe 17 decembrie, ministerul a lansat in dezbatere publica pachetul de legi ale educatiei. Cea mai importanta prevedere: invatamantului obligatoriu de la trei ani.
Italienii, „vanatori” de romani
Un caz de omor declanseaza „vanatoarea de romani” in Italia. Cruzimea presupusei crime comise de Romulus Mailat devine pretext pentru o serie de masuri fara precedent in Peninsula, sprijinite din plin de presa italiana: autoritatile locale sunt abilitate sa-i expulzeze pe cetatenii comunitari care nu fac dovada ca au din ce trai, iar taberele de romi din jurul marilor orase sunt demolate una cate una. Guvernul roman acuza autoritatile italiene ca au declansat prigoana in baza unui „joc politic”. Valul de expulzari nu atinge insa cifrele preconizate: daca la inceput se vorbea despre 5.000 de romani intorsi in tara, pana la inceputul lui decembrie erau doar cateva zeci.
Doua morti si-o disparitie
Trei cazuri care nu au nimic in comun au tinut presa cu motoarele turate si Romania intr-o teribila foame de amanunte, impartita in tabere. Bogdan s-a aruncat de la balconul profesoarei sale de limba romana, fosta sa iubita. De aici ipotezele privind felul in care s-a intamplat, acuzatiile la adresa profesoarei si teoriile cu privire la relatia profesor-elev in Romania au tinut primele pagini saptamani intregi. Raluca lucra la o multinationala si a murit, se pare, de surmenare, la 32 de ani. „Portretul” in tuse groase al corporatistului roman a iesit de sub prese, aratand o fata a capitalismului pe care putini ar fi vrut s-o vada. Elodia a devenit din avocata serial OTV, dupa ce a disparut din casa pe care o impartea cu politistul Cristian Cioaca. „Crima sau inscenare?” este intrebarea la care si acum incearca sa raspunda Dan Diaconescu si, cu el, o mare parte din Romania.