Eveniment în sânul BOR: sute de călugări avertizează asupra că se pregătește un ATAC la adresa Ortodoxiei

Eveniment în sânul BOR: sute de călugări avertizează asupra că se pregătește un ATAC la adresa Ortodoxiei

Mai multe sute de călugări din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei i-au adresat o scrisoare deschisă Mitropolitului Teofan, în care își exprimă îngrijorarea că marele sinod pan-ortodox care va avea loc în luna iunie în Creta ar putea altera credința ortodoxă.

Temeri față de proiectul documentului ce urmează a fi dezbătut la Sinodul Bisericilor Ortodoxe din Creta, ce se va desfășura în perioada 18-27 iunie, au exprtimat Sinoadele Bisericilor din Georgia, Bulgaria și cel al Bisericii Ruse din diaspora, ca și ierarhi din Grecia, Cipru, Moldova, Ucraina și Muntele Athos.

„Temerile noastre nu pornesc dintr-o poziție egoistă, nici din dorința de sciziune sau de răzvrătire, ci din multă sinceritate și dorință de mântuire”, se arată în scrisoarea monahilor, semnată între alții de Mănăstirea Paltin-Petru Vodă și de Arhimandritul Hariton Negrea, de Protos. Antim de la Mănăstirea Bistrița sau de Protos. Ieronim de la Schitul Sfânta Teodora din Codrii Pașcanilor.

„Aceste neliniști ale noastre privesc proiectele document ale acestui ‘mare sinod’ și în primul rând ‘Relația Bisericii ortodoxe cu restul lumii creștine’ în care deși șa primul punct se recunoaște conștiința de sine a Bisericii Ortodoxe, la punctele 4, 5, 6, 7 se alterează dogma celei una sfântă, sobornicească și apostolească Biserică, așa cum s-a hotărât la Sinodul al II-lea, recunoscând celelalte erezii ca biserici”, se arată în scrisoarea monahilor din Mitropolia Moldovei.

Aceștia îl citează pe Sfântul Fotie, care spune că „există doar o singură Biserică a lui Hristos, apostolească și sobornicească, nu mai mult, nici măcar două, iar celelalte sunt sinagogi ale celor ce viclenesc și sinod al răzvrătiților”.

Semnatarii susțin că proiectul documentului din Creta nu numai că nu recunosc celelalte „biserici” ca erezii și eterodoxii, „dar și promovează o unitate cu aceștia, așa cum se arată la punctul 5”.

Și călugării români continuă:

„Expresii ca ‘unitatea nevăzută’ sau ‘unitatea pierdută a creștinilor’ (...) nu sunt în duhul teologic al Sfinților Părinți și al Bisericii Ortodoxe și reprezintă de fapt mesajul fundamental al proiectului de document. Niciodată Biserica ortodoxă nu a căutat unitatea cu ereticii...”

Semnatarii arată că singura unitate posibilă este „întoarcerea ereticilor la pocăință, lepădarea de erezie și de capii lor”, ceea ce nu pare să rezulte din proiectul documentului din Creta.

O altă obiecție serioasă adusă de monahii care semnează scrisoarea deschisă către Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei este punctul 22, prin care Marele Sinod își arogă „dreptul de a fi ultimul judecător competent în materie de credință, uitând faptul istoric că pliroma (totalitatea credincioșilor – n.r.) care constituie conștiința dogmatică veghetoare a Bisericii este ultimul factor decizional”.

Documentul integral poate fi găsit aici.