EVENIMENT de excepţie la NOAPTEA MUZEELOR 2017. Centenar Titu Maiorescu. Maraton de cultură la Cimitirul Bellu

Eveniment de excepţie în Noaptea Muzeelor la Cimitirul Şerban Vodă Bellu. Primăria Municipiului București prin Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane organizează evenimentul Centenar Titu Maiorescu. Ca în fiecare an, organizatorii evenimentului din incinta Cimitirului „Şerban Vodă-Bellu” îi asteaptă pe bucureşteni la un maraton de cultură şi bună dispoziţie.

Noaptea Europeană a Muzeelor, aflată la cea de-a XIII-a ediție, are un moment special, în Bucureşti: Centenar Titu Maiorescu (1917-2017), personalitate remarcabilă a României sfârşitului secolului al XIX-lea şi începutului secolului XX-lea, membru fondator al Academiei Române. Un traseu al memoriei, în incinta Cimitirului „Șerban Vodă-Bellu”, Pantheonul național al României. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane.

Invitaţia la eveniment ne-a fost transmisă de Emil Iana, directorul Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, care  anunţat şi programul cultural-artistic care va avea loc în cel mai faimos cimitir din ţara noastră.

"În seara de 20 mai 2017, începând cu ora 19.00, vă așteptăm pentru a petrece o serată culturală în aer liber. Vă invităm să vizitați mai întâi expoziția Simboluri. Povești de viață culturală, apoi să mergeți pe urmele lui Titu Maiorescu și ale scriitorilor influențați de acesta, dar și să aflați cele mai frumoase amintiri ale cimitirului Bellu în cadrul tururilor ghidate.

Începând cu ora 20.00 vom avea și program muzical, oferit de saxofonistul Sofian Miron și tenorul Liviu Indricău, iar de la ora 21.00 vă invităm să vizionați filmul documentar Titu Maiorescu și apogeul literaturii române, urmat de un concert de muzică clasică susținut de Cvartetul Chromatic.

La ora 22.00, pe scena din fața capelei se va desfășura un spectacol cu trăiri și stări extreme: piesa de teatru Taxi Blues de Ana Maria Bamberger, cu actorii Marius Bodochi și Dan Tudor, în regia celui din urmă.

Vom închide porțile la ora 24.00, sperând să vă fi insuflat ceva din farmecul perioadei de glorie a literaturii române și dorința de a reveni în Grădina cu suflete a baronului Bellu"

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 13-a ediţie.  Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit de peste 3000 de muzee din toată Europa în data de 20 mai.

Titu Liviu Maiorescu,  personalitate remarcabilă a României sfârşitului secolului al XIX-lea şi începutului secolului XX-lea fost un academician, avocat, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, politician şi scriitor român mason, prim-ministru al României între 1912 şi 1914, ministru de interne şi membru fondator al Academiei Române, scrie Wikipedia.

Maiorescu este autorul celebrei teorii sociologice a formelor fără fond, baza junimismului politic şi „piatra de fundament” pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale şi Ioan Slavici.