Sistemul digitalizat de corectare folosit în simularea de la testele de Evaluare Națională nu funcționează așa cum și-ar fi dorit dascălii, Profesorii atrag atenția că în cazul în care sistemul nu va fi corectat, elevii vor fi dezavantajați la examenele din vară.
Sistemul de corectare digtalizată introdus la simulările pentru Evaluarea Națională nu funcționează așa cum și-au dorit profesorii. Dascălii care au semnalat erorile din sistem atenționează că, de fapt, corectarea digitalizată nu reflectă cunoștințele reale ale elevilor.
Probleme la sistemul de corectare al lucrărilor de la Evaluarea Națională
Profesorii atrag atenția asupra faptului că în cazul examenelor pentru Evaluarea Națională elevii ar fi serios devantajați de sistemul de corectare digitalizată. Asta în condițiile în care atât la simularea probelor de matematică și la limba română, elevii au fost notați diferit la subiectele grilă unde nu exitstă loc de interpretare.
Profesorii au identificat primele erori ale sistemului de corectare digitalizată la simularea pentru examenul național la matematică. „Un evaluator îi dă 20 de puncte elevului și un alt evaluator dă 25 de puncte. Aplicația face media între cele două note, pe când la grilă nu poate să fie decât alb sau negru", spune un profesor.
Un alt dascăl susține că aplicația poate fi îmbunătățită astfel încât acolo unde sunt sesizate neconcordanțe lucrarea să fie retrimisă profesorilor corectori.
„Dacă un evaluator dă zero puncte și un evaluator dă cinci puncte, cred că trebuie îmbunătățită aplicația și să retransmită lucrarea celor doi evaluatori în așa fel încât măcar pe partea de grilă să fie aceeași notă la ambii evaluatori", spune un alt profesor.
Sistemul nu funcționează cum trebuie
Dacă în cazul examenului de la matematică se poate vorbi de erori erori comise de profesori care corectează lucrările elevilor, dascălii au indentificat o serie de greșeli făcute chiar de softul de corectare, potrivit Antena 3.
„Ambii evaluatori spun că la acest item răspunsul e bifat de copil era fals. Platforma pentru un evaluator îi dă zero puncte, celălalt îi dă un punct. La fel, la următorul item, ambii evaluatori spun că elevul a bifat adevărat. Unui evaluator îi dă zero puncte, un evaluator îi dă un punct, ceea ce înseamnă că platforma sau softul este greșit", mai spune un alt profesor.
Elevi dezavantajați la Evaluarea Națională
Profesorii susțin că această problemă trebuie rezolvată imediat. În caz contrar, elevii care vor susține testele de la Evaluarea Națională vor fi dezavantajați, în sensul că repartizarea pe licee se va face într-un mod eronat.
„Dacă unui elev i se greșește la matematică o grilă, asta înseamnă cinci puncte, ceea ce la media la matematică înseamnă 25 de sutimi. Dacă mie îmi dă 25 de sutimi și dvs. vă ia 25 de sutimi, asta înseamnă jumătate de punct la matematică, iar per media de admitere înseamnă 25 de sutimi în total. Eu merg în clasa pe care mi-am dorit-o în locul dvs", mai spune un profesor.