Evaluarea Națională 2023. Ministerul Educației a publicat greșit ierarhia de admitere la liceu

Elevi. Sursa foto: Arhiva Evz

Ministerul Educației a stârnit confuzie în rândul elevilor absolvenți de clasa a VIII-a. Marți, instituția a publicat greșit ierarhia de admitere la liceu, utilizând media de absolvire a claselor V-VIII drept criteriu de departajare, în locul notelor de la română și matematică.

Media claselor V-VIII a fost eliminată în urmă cu ceva timp din calculul mediilor pentru admiterea la liceu. După greșeală comisă, ierarhia de admitere la liceu a fost retrasă de Ministerul Educației.

Am luat legatura cu cei care se ocupa de aplicatie pentru a verifica înca o dată dacă este respectată ordinea criteriilor de departajare. Aceesul la ierarhie va fi blocat până se vor finaliza verificările. Termenul de publicare este 5 iulie”, a spus pentru Edupedu.ro Florian Lixandru secretarul de stat din Ministerul Educației.

Ministerul Educației a publicat greșit ierarhia admiterii la liceu

Luând un exemplu la întâmplare de pe pagina 55 din lista elevilor din București, se observă că există 20 de elevi cu media la Evaluarea Națională de 9,72. În conformitate cu regulile de ierarhizare stabilite în ordinul de ministru, nota la limba română ar trebui să fie următorul criteriu de departajare în cazul în care mediile sunt egale.

Dacă și aceste note sunt egale, se trece la nota la matematică, iar apoi la al treilea criteriu - media de absolvire a gimnaziului. În acest caz, toate pozițiile sunt aranjate în funcție de media de absolvire, fiind singura coloană cu mediile aranjate în ordine descrescătoare.

În București și în orașele mari, elevii își aleg specializările viitoare pe baza poziției ocupate în ierarhia de admitere. Această repartizare computerizată se desfășoară în funcție de poziția obținută în ierarhie, similar cu ceea ce s-a întâmplat în anii precedenți.

De asemenea, elevii pot lua în considerare și mediile obținute de cei care au fost admiși în specializările respective în trecut, ca referință orientativă, scrie edupedu.ro.

Ce criterii de departajare au fost stabilite de Ministerul Educației

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

  1. nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
  2. nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
  3. nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011—2012, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011—2012, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale;
  4. media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a.