Evadarea din Siberia încinge spiritele

Criticii britanici ridică în slăvi ultimul film al lui Peter Weir, "The Way Back", în care joacă actorul Dragoş Bucur. Omologii lor americani sunt ceva mai rezervaţi.

"«The Way Back» (a cărui distribuţie îi include pe Dragoş Bucur şi pe Alex Potocean - n.r.) este un film intens, făcut din toată inima, bine realizat datorită unei antrenante ambiţii narative", scrie criticul de film Peter Bradshaw, în "The Guardian".

Recunoaşte că premisele acestui lungmetraj sunt discutabile - se bazează pe un volum de memorii de Slamovir Rawicz, ofiţer de cavalerie polonez, despre care s-a spus că nu ar fi întreprins niciodată călătoria din Siberia până în India -, dar nu consideră că asta ar fi important. Primează faptul că "The Way Back" reuşeşte să spună o poveste într-un mod convingător şi fascinant, chiar dacă este "de modă veche".

"Slavomir Rawicz n-a participat cu adevărat la călătoria de proporţii epice pe care o descrie în cartea sa clasică «The Long Walk », dar ecranizarea lui Peter Weir rămâne extrem de convingătoare", opinează Philip French, critic de film la "The Observer".

Specialistul în ale peliculei elogiază faptul că regizorul urmăreşte una din temele lui preferate, un grup de oameni ciudat de de zo ri - en taţi sau dislocaţi din punct de vedere mental ori fizic, chit că e vorba de Insulele Galápagos, comunitatea Amish din Pennsylvania sau o lume artificială creată de televiziune.

De asemenea, French apreciază faptul că Weir numeşte cartea pe care o ecranizează "roman" şi că a angajat-o drept consilieră pe Anne Applebaum, o autoritate în ceea ce priveşte închisorile sovietice. Criticul consideră că primele 40 de minute din "The Way Back" constituie punctul forte al lungmetrajului şi că interpretarea cea mai reuşită îi aparţine lui Ed Harris.

Dintre toate publicaţiile britanice, "The Telegraph" este cea mai elogioasă apropo de "The Way Back". Cronicarul Sukhdev Sandhu califică filmul lui Weir drept "extrem de ambiţios, magnific din punct de vedere vizual şi complet captivant".

Dincolo de Ocean

Site-ul american de profil IndieWire publică o cronică a filmului lui Peter Weir semnată de Eric Kohn şi prefaţată de sintagma "Drumul către nicăieri". Expertul în cinema e de părere că lungmetrajul este "repetitiv", deşi îi recunoaşte meritul de a transmite cu acuitate sentimentul de izolare al personajelor.

Kohn consideră că lungmetrajul are cap şi coadă, dar atribuie acest merit exclusiv cărţii; îi reproşează faptul că personajele nu se angajează în vreo luptă corp la corp cu soldaţii sovietici şi că evadarea din gulag este lipsită de orice suspans real.

<object height="340" width="560"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/y9UMfdN0bdg?fs=1&hl=ro_RO" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/y9UMfdN0bdg?fs=1&hl=ro_RO" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="340" width="560"></embed></object>