„Evacuaţi de urgenţă locatarii din BLOCURILE CU BULINĂ ROŞIE, acum cât nu este prea târziu!“ Strigătul de DISPERARE al unui bărbat care locuieşte într-unul din sutele de IMOBILE încadrate în CLASA I DE RISC SEISMIC

În urmă cu un an, comercianţii care îşi desfăşurau activitatea la parterul blocurilor cu bulină roşie erau obligaţi ca în 24 de ore să-şi închidă afacerile. O lege care le interzicea patronilor să-şi desfăşoare activităţiile comerciale, turistice şi de divertisment în clădirile cu risc seismic, însă nimeni nu a găsit vreo soluţie şi pentru cele câteva mii de oameni care locuiesc în acele blocuri. Locatarii trăiesc cu teamă, nu dorm nopţile şi se roagă la Dumnezeu să-i ferească de cutremure. În ultimele două zile au avut loc cinci, însă au fost mici

Vasile Lăceanu, un bărbat care locuieşte într-unul din imobilele situate în b-dul Nicolae Bălcescu nr. 32-34, susţine că s-ar putea face ceva şi pentru oamenii care locuiesc în aceste blocuri, însă nu se vrea.

Rămâneți conectați la Premium.evz.ro. În cursul dimineții veți mai putea citi:

---- ++++

„Este cunoscut faptul că în anul 1995 au fost puse în vânzare locuinţele chiriaşilor din blocurile naţionalizate, iar tranzacţiile făcute nu au ţinut seamă de gradul de periculozitate seismică (viciu ascuns) care a fost cunoscut abia după câţiva ani de când s-au făcut expertize tehnice. Atunci au fost încadrate în grupa I de risc seismic o serie de blocuri, multe situate în centrul Capitalei

Autorităţile au fost alarmate şi s-au întocmit o serie de formalităţi care au avut drept urmare consolidarea doar a unui număr mic de blocuri „cu bulină roşie“ majoritatea din grupa I de risc seismic rămânând aproape 20 de ani în aceeiaşi stare.

Recent, în urma catastrofei produse la COLECTIV care s-a soldat cu 63 de morţi, autorităţile care „uitaseră“ de blocurile cu bulină roşie s-au trezit şi au luat măsura interzicerii activităţilor economice în incinta blocurilor situiate în grpa I de risc seismic. Astfel s-a înlăturat o parte din posibilele pierderi omeneşti datorate unui cutremur asemănător celui din 1977, dar au omis în modul de-a dreptul condamnabil să ia vreo măsură de protecţie a celor câteva mii de oameni care locuiesc în aceste blocuri!

Deşi prognozele nu permit cunoaşterea cu precizie a datei şi locului viitoarelor cutremure, teama unui seism devastator devine tot mai ameninţătoare fapt ce obligă autorităţile să ia urgent măsuri care să reducă la minim pierderile de vieţi omeneşti în caz de seism...

După opinia mea o posibilă măsură care să reducă pierderile umane în caz de cutremur ar fi EVACUAREA URGENTĂ A LOCATARILOR din BLOCURILE CU BULINĂ ROŞIE, acum cât nu e prea târziu!..

 

O asemenea acţiune de amploare este facilitată de faptul că aproximativ 1/3 dintre proprietari-locatari ai blocurilor cu bulină roşie nu mai locuiesc în acestea, spaţiile lor fiind rămase goale sau închiriate la persoane juridice sau fizice. Acestor chiriaşi li se pot aplica măsura deja luată împotriva celor care desfăşurau activităţi economice în blocurile cu bulină roşie, adică evacuarea fără vreo obligaţie faţă de ei...

Faptul că în prezent există în Bucureşti foarte multe locuinţe disponibile nou construite sau aproape de finisare constituie un alt argument pentru o posibilă evacuare a locatarilor din blocurile nesigure.

Locuinţele ce se vor oferi celor evacuaţi vor trebuie să fie pe cât posibil echivalente cu cele evacuate, nu prea departe unele de altele şi să asigure cel puţin o cameră pentru fiecare persoană evacuată.

Operaţiunea de evacuare presupune cunoaşterea unor date despre locatari (suprafeţele apartamentelor, numărul persoanelor ce vor fi evacuate, calitatea de proprietar sau chiriaş, precum şi preţul apartamentelor exprimate în lei/mp de construcţie a blocului) datele acestea fiind necesare înainte de evacuare cât şi după ce blocurile cu bulină roşie vor fi consolidate sau reconstruite (în cazurile în care unii locatari vor dori să revină la vechile locuinţe.

Principala problemă – Fondurile Băneşti Necesare atât pentru evacuare cât şi pentru consolidare urmând a fi asigurate de la bugetul de stat, din credite bancare şi din creditele nerambursabile sau rambursabile de la UE. Scopul acestor credite este net superior tuturor altora la mijloc fiind problema de viaţă şi de moarte a semenilor noştri...“