Evenimentul Zilei > Economie > Eurostat. România are cea mai scăzută inflaţie din UE
Eurostat. România are cea mai scăzută inflaţie din UE

Eurostat. România are cea mai scăzută inflaţie din UE

România, Irlanda şi Olanda au înregistrat cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei din UE respectiv, România (0,4%), Irlanda şi Olanda (ambele cu 0,6%), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Per total, rata anuală a inflaţiei a scăzut în martie la 1,5% în zona euro şi la 1,6% în Uniunea Europeană, de la 2% în februarie.

Conform acestor estimări, inflaţia în zona euro a revenit sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o creştere anuală a preţurilor de 1,8% în zona euro.

Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Letonia (3,3%), Lituania (3,2%) şi Estonia (3%), Comparativ cu februarie 2017, inflaţia anuală a scăzut în 17 state (inclusiv România), a crescut în cinci ţări şi a rămas stabilă în şase state.

În cazul zonei euro, în martie cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,48 puncte procentuale), combustibilii pentru încălzire (0,11 puncte procentuale) şi legumele (0,08 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflaţiei a venit din partea sectorului telecomunicaţiilor şi a pachetelor de vacanţă (minus 0,09 puncte procentuale fiecare) şi articole de îmbrăcăminte (minus 0,05 puncte procentuale).

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: