Sindicatul Poliţiştilor Europeni "Europol” a sesizat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) cu privire la faptul că structurile Poliţiei Române nu asigură programul permanent de lucru al angajaţilor
"Structurile Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române nu asigură caracterul permanent al serviciului poliţienesc prin planificarea pe durata celor 24 de ore a poliţiştilor din cadrul diferitelor specialităţi (...). În momentul de faţă, la nivelul structurilor subordonate celor două arme, Poliţie şi Poliţie de Frontieră, există sute de situaţii în care programul de lucru al poliţiştilor nu acoperă cele 24 de ore iar serviciul poliţienesc se asigură prin chemări de la domiciliu a poliţiştilor aflaţi în timpul de refacere a capacităţii de muncă”, explică sindicatul Europol într-o adresă transmisă Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
De asemenea, sindicatul Europol susţine că Ministerul Afacerilor Interne este obligat să asigure planificarea în serviciu a poliţiştilor pe toată durata celor 24 de ore, zilnic şi solicită CSAT să se întrunească urgent pentru a găsi soluţii la această problemă, scrie News.
"Vă rugăm să convocaţi în regim de urgenţă Consiliul pentru a analiza şi propune măsuri urgente pentru ca, atât integritatea poliţiştilor să fie protejată , cât şi siguranţa cetăţeanului să fie restabilită în raport cu prevederile legale incidente”, spun sindicaliştii.
”În prezent, modul de organizare a programului de lucru este variat, fundamentându-se pe elementele situaţiei operative, structura organizatorică şi nivelul de încadrare a posturilor”, spune Poliţia Română.
Durata programului de lucru al poliţistului este, de regulă, 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, cu un repaus săptămânal de 2 zile, de regulă sâmbăta şi duminica. Acesta poate fi organizat în zilele lucrătoare, în intervalul orar 08,00-16,00, în schimburi de 8/12 ore sau ture de 24 de ore, chiar şi prin intercalarea acestora, în funcţie de dinamica misiunilor.