Europenii au criticat legile justiţiei din România fără să identifice articolele problemă

Europenii au criticat legile justiţiei din România fără să identifice articolele problemă

Dezbaterea pe teme legilor justiţiei din România din Parlamentul Europeană a început, aseară, într-o atmosferă tensionată. Deşi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mers încă de luni la Strasbourg pentru a le prezenta liderilor Comisiei Europene şi grupurilor politice din PE, explicaţii asupra modificările din legi.

A surprins atitudinea conducerii grupului Partitului Popular European, care nu a vrut să discute cu ministrul român şi s-a opus ca acesta să ia cuvântul în plen.

Nu au fost interesaţi de adevăr

Dezbaterea a fost una în nota „hashtag rezist”, în care europarlamentarii occidentali care au vorbit despre legile româneşti nu au dat nici măcar un exemplu despre vreun articol din ele care să limiteze lupta împotriva corupţiei. Acest aspect a fost observat de europarlamentarul Dan Nica: „Nimeni nu a spus clar care articol de lege este greşit. Nu adevărul a interesat astăzi, ci o dezbatere politicianistă”.

Şi europarlamentarul polonez Kosma Zlotowski şi-a criticat colegii: „Îmi pare rău că ministrul Justiţiei nu a fost invitat la dezbatere. Faceţi aici afirmaţii grave care nu au legătură cu realitatea”. Norica Nicolai a reproşat colegilor ei că au închis ochii la abuzurile procurorilor din România:

„Prezumţia de nevinovăţie nu este o garanţie procesuală pe care UE o ocroteşte? Ce aţi făcut când oameni au fost trimişi abuziv în închisoare? Ce aţi făcut când companii străine au dat mită în România? Aţi închis ochii pentru că erau companii din state membre”.

Weber o acuză de minciună pe Macovei

Nu putea lipsi de la dezbatere Monica Macovei, care a făcut, ca de obicei, afirmaţii grave: „PSD şi ALDE vor să ne scoată din Europa. Ministrul Justiţie minte cu neruşinare spunând că aceste modificări vor respecta directive europene. Prezumţia de nevinovăţie este mult mai bine apărată în România decât prevede directiva europeană”.

Afirmaţiile ei au fost imediat taxate dur de Renate Weber: „Am auzit multe minciuni în viaţa mea, dar doamna Macovei a întrecut orice limită. În România, CCR emite decizii obligatorii pentru Parlament, iar Comisia Europeană ar trebui să înţeleagă mecanismele legislative din România”.

Ne puteți urmări și pe Google News