Europencele "mor pe capete" de cancer pulmonar

Europencele "mor pe capete" de cancer pulmonar

Din ce în ce mai multe femei din Europa sunt răpuse de cancer pulmonar, după model american, arată un nou studiu publicat astăzi în "Annals of Oncology".

Cercetătorii au făcut predicţii asupra ratei de mortalitate asociate cancerului pe baza statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Uniunii Europene din perioada 1970-2007.

Astfel, peste 1 milion de femei din Europa ar urma să moară de cancer anul acesta. În capul "listei negre" se află Polonia, iar la coadă se află Franţa, Germania şi Italia.

În timp ce incidenţa cancerelor de stomac, de uter şi leucemiilor va scădea, cancerul pulmonar va îngroşa lista victimelor în toată Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Marea Britanie şi Polonia, cancerul pulmonar ucide mai multe femei decât cancerul de sân.

Femeile nu se lasă de fumat de teama kilogramelor

Cercetătorii cred că în spatele acestui fenomen se află şi aspecte culturale.

"Femeilor le este mult mai greu să se lase de fumat decât bărbaţilor, pentru că ştiu că dacă fac acest lucru, este posibil să se îngraşe 3-4 kilograme. Dependenţa psihologică este mai puternică la femei decât la bărbaţi", spune Carlo la Vecchia, expert oncolog şi profesor la Universitatea din Milano.

Întrucât cele mai multe femei au început să fumeze în anii `60-`70, numărul cazurilor de cancer pulmonar urmează să atingă apogeul foarte curând.

Deşi interzicerea fumatului în Vest a redus numărul total al fumătorilor, cancerul pulmonar se dezvoltă în zeci de ani, astfel că efectele măsurilor nu se vor vedea prea curând.