Europarlamentarul Cristian Terheș solicită menținerea sancțiunilor disciplinare pentru judecătorii care încalcă deciziile Curții Constituționale. În acest sens, el a trimis o sesizare „amicus curiae”, către CCR, cerând ca aceste sancțiuni să nu fie eliminate din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor. Intervenția lui Cristian Terheș vine în susținerea sesizărilor privind neconstituționalitatea legilor justiției formulate de USR, AUR și Avocatul Poporului.
Cristian Terhes cere în solicitarea să ceară menținerea sancțiunilor pentru magistrații care nu respectă deciziile CCR. El spune că o astfel de modificare legislativă, ce elimină sancțiunile pentru cei care nu respectă deciziile CCR reprezintă o încălcare a suveranității și independenței statului. De altfel, a mai arătat Cristian Terheș, nu doar în România, ci și în alte state UE curțile constituționale au statuat supremația constituțiilor respective. El a dat ca exemplu Germania, Italia, Franța, Irlanda, Danemarca, Spania, Ungaria, Cehia și Polonia.
„O Constituție ce nu mai este legea fundamentală și supremă a unui stat nu mai are caracteristicile esențiale ale unei Constituții, aceasta devenind o lege cu o forță juridică inferioară unor alte acte normative, ce devin, de facto, supra-constituții europene, consecință ce nu a fost admisă de nicio Curte Constituțională a vreunui stat membru al UE”, susține europarlamentarul.
Potrivit sursei citate, acceptarea de către Curtea Constituțională că nu mai există o supremație a Constituției arată că România și-ar pierde caracteristica de stat suveran. Între altele spune Terheș, eliminarea din legile privind justiția a prevederilor privind abaterile disciplinare pentru nerespectarea deciziilor Curții Constituționale pentru judecători și procurori va duce la desființarea suveranității României.
„De partea cealaltă, a se admite de către Curtea Constituțională – care «este garantul supremației Constituției» – că în România nu mai există supremația Constituției ar reprezenta nu doar o încălcare a propriilor atribuții stabilite prin Constituție, ci și că România ca stat și-ar pierde caracteristica de stat suveran, fiind amenințate, pe cale de consecință, însele independența, unitatea și indivizibilitatea sa”, se mai arată în plângerea formulată de Cristian Terheș.
Concluziile europarlamentarului Cristian Terheș
Or, mai spune europarlamentarul, supremația Constituției, că lege fundamentală într-un stat, ține de esența suveranității sale, componentă a independenței naționale, aspecte sub care Constituția României nu poate fi revizuită.
„Concluzionând, supremația Constituției României nu poate fi pusă în discuție nici măcar în cazul unui revizuiri a Constituției, supremația acesteia ținând de esența existenței României că stat. Dreptul Uniunii Europene are forță juridică recunoscută de Constituția României, prin urmare este infra-constituțional, și nicidecum supra-constituțional, impus pe cale pretoriană de jurisprudența CJUE”, susține Cristian Terheș.
Sesizarea lui Cristian Terheș pe legile Justiței vine în susținerea celorlalte obiecții de neconstituționalitate ridicate de USR, AUR și de Avocatul Poporului, conform luju.ro