Zarif a declarat faptul că guvernele europene au prezentat propuneri pentru menținerea comerțului cu petrol după ce faza a doua a sancțiunilor impuse de administrația  republicană de la Washington va intra în vigoare la începutul lunii noiembrie.

Ministrul de externe iranian a declarat pentru  site-ului  de internet al Clubului Tinerilor Jurnaliști din Iran că aceste propuneri sunt mai degrabă "o declarație a poziției acestora decât măsuri concrete”.

"Cu toate că au făcut pași în acest sens, credem că Europa nu este încă pregătită să plătească prețul (de a sfida cu adevărat SUA)", a spus Zarif.

Președintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul  semnat de administrația Obama în luna mai a anului 2015 și a dispus reimpunerea de sancțiuni economice împotriva acestei țări la începutul acestei luni, blocând astfel alte țări din a desfășura relații comerciale cu Republica Islamică.

O a doua fază a sancțiunilor va intra în vigoare pe data de 5 noiembrie și vizează domeniul industriei petroliere, domeniu care reprezintă principala sursă de venit pentru guvernul de la Teheran, cât și domeniul bancar.

Uniunea Europeană a promis Iranului continuarea relațiilor economice stabilite ca urmare a acordului nuclear semnat în anul 2015, însă multe dintre marile companii europene au anunțat deja că renunță la relațiile comerciale cu Iranul din cauza temerilor legate de sancțiuni din partea SUA.

"Iranul poate răspunde voinței politice a Europei doar atunci când este însoțită de măsuri practice", a declarat  Zarif.

"Europenii spun că JCPOA (acordul nuclear) reprezintă o realizare în domeniul securității pentru ei. Firește, fiecare țară trebuie să investească și să plătească prețul pentru securitatea sa. Trebuie să  vedem dacă sunt dispuși să plătească acest preț în lunile următoare.