Europa trebuie ”să plătească prețul” pentru salvarea acordului nuclear, a declarat ministrul de externe al Iranului
- Radu Plugaru
- 19 august 2018, 22:37
Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a declarat duminica acesta că Europa nu a demonstrat încă faptul că este dispusă să "plătească prețul" care trebuie plătit dacă ar sfida Washingtonul pentru salvarea acordului nuclear cu Republica Islamică.
Zarif a declarat faptul că guvernele europene au prezentat propuneri pentru menținerea comerțului cu petrol după ce faza a doua a sancțiunilor impuse de administrația republicană de la Washington va intra în vigoare la începutul lunii noiembrie.
Ministrul de externe iranian a declarat pentru site-ului de internet al Clubului Tinerilor Jurnaliști din Iran că aceste propuneri sunt mai degrabă "o declarație a poziției acestora decât măsuri concrete”.
"Cu toate că au făcut pași în acest sens, credem că Europa nu este încă pregătită să plătească prețul (de a sfida cu adevărat SUA)", a spus Zarif.
Președintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul semnat de administrația Obama în luna mai a anului 2015 și a dispus reimpunerea de sancțiuni economice împotriva acestei țări la începutul acestei luni, blocând astfel alte țări din a desfășura relații comerciale cu Republica Islamică.
O a doua fază a sancțiunilor va intra în vigoare pe data de 5 noiembrie și vizează domeniul industriei petroliere, domeniu care reprezintă principala sursă de venit pentru guvernul de la Teheran, cât și domeniul bancar.
Uniunea Europeană a promis Iranului continuarea relațiilor economice stabilite ca urmare a acordului nuclear semnat în anul 2015, însă multe dintre marile companii europene au anunțat deja că renunță la relațiile comerciale cu Iranul din cauza temerilor legate de sancțiuni din partea SUA.
"Iranul poate răspunde voinței politice a Europei doar atunci când este însoțită de măsuri practice", a declarat Zarif.
"Europenii spun că JCPOA (acordul nuclear) reprezintă o realizare în domeniul securității pentru ei. Firește, fiecare țară trebuie să investească și să plătească prețul pentru securitatea sa. Trebuie să vedem dacă sunt dispuși să plătească acest preț în lunile următoare.