Europa trebuie să fie pregătită pentru variola maimuței. Ce se știe despre cele două subtipuri de virus

Variola maimuție. Sursa foto: Dreamstime.com

Autoritățile sanitare europene au avertizat  că este „foarte probabil” ca pe Bătrânul Continent să apară și alte cazuri de variola a maimuței, după primul confirmat în Suedia, legate de tulpina mai agresivă și mai periculoasă a bolii răspândită în unele state africane. Cu toate acestea, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) este de părere că dacă cazurile importate sunt diagnosticate rapid și dacă se iau măsuri pentru a le controla.„probabilitatea transmiterii susținute în Europa este foarte scăzută”.

Mpox s-a răspândit încă de anul trecut, în special în Republica Democrată Congo (RDC), dar a fost detectat în mai multe țări africane. Până acum, virusul a ucis peste 500 de persoane și au fost confirmate peste 14 mii de cazuri . La începutul acestei săptămâni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că focarul de mpox din Africa este o urgență globală de sănătate, solicitând un efort internațional coordonat pentru abordarea crizei.

Variola maimuței. Există două subtipuri de virus

Într-o nouă evaluare a riscurilor pentru Europa vineri, ECDC a recomandat ca țările din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European (SEE) să emită avertismente pentru persoanele care călătoresc în zonele afectate de boală: „Probabilitatea de infectare pentru cetățenii europeni care călătoresc în zonele afectate și care au un contact strâns cu comunitățile este ridicată”.

Variola maimuței. Sursa foto: Pixabay

Există două subtipuri de virus. Se crede că „Clade I”, endemic în Africa Centrală, provoacă boli mai severe și o mortalitate mai mare decât „Clade II”, care a provocat epidemia globală de mpox din 2022 și care continuă să circule. Mai multe țări africane se confruntă în prezent cu o epidemie de Clade I și o nouă tulpină asociată, numită Clade Ib.

Europa trebuie să fie pregătită

Cazul raportat de autoritățile suedeze aparține acestei cele mai periculoase tulpini. „În urma răspândirii rapide a acestei epidemii în Africa, ECDC a crescut nivelul de risc pentru populație și pentru persoanele care călătoresc în zonele afectate”, a adăugat într-un comunicat Pamela Rendi-Wagner, directorul agenției europene. Precizând că „datorită legăturilor strânse dintre Europa și Africa, trebuie să fim pregătiți pentru un număr mai mare de cazuri importate”.

Deși autoritățile europene din domeniul sănătății spun că impactul tulpinii va fi scăzut în Europa, recomandă totuşi „niveluri ridicate de planificare a pregătirii și activități de conștientizare” pentru gestionarea cazurilor. Ceea ce înseamnă multă vigilență, testare și urmărirea contactelor pentru a preveni răspândirea. Nu în ultimul rând, agenția recomandă ca persoanele care călătoresc în zonele afectate de variola maimuțelor să se vaccineze, scrie it.euronews.com.  (Traducerea-Rador)