Europa și-a julit coatele în tentativa de a frâna „mastodontul” Google. Va reuși America imposibilul?

Europa și-a julit coatele în tentativa de a frâna „mastodontul” Google. Va reuși America imposibilul?

Ofensiva contra monopolului gigantului Google este globală, iar eforturile de la nivelul Uniunii Europene sunt mai degrabă reactive, în ritmul un pas înainte, unul înapoi. Oare vor reuși Statele Unite să învețe lecția celor indeciși pe fronturile câmpului de bătălie tech?

CE nu a dorit să comenteze dacă intenționează să schimbe echipa procesului Google. Președintele Comisiei Federale pentru Comerț a SUA, William Kovacic, și-a exprimat îndoiala că factorii de decizie americani pot colabora în vreun fel semnificativ cu omologii lor europeni. „Întotdeauna spun: colaborăm, cum să nu! Însă regula jocului este alta… Aceste agenții sunt atât parteneri, cât și rivali”. Acesta consideră că în pofida limitărilor, autoritățile ar trebui să permită echipei părții adverse să lucreze integral împreună. Astfel ar crește șansele de a anticipa următoarele mișcări ale Google.

Dați viteză!

Există însă un larg consens între avocații antitrust, factorii legislativi și alte părți care urmăresc disputa, asupra faptului că procesele Google din Europa, în special cele legate de motorul de căutare, progresează mult prea lent. Prima investigație formală a UE în cazul Google a debutat în noiembrie 2010, atunci când compania Foundem, cu sediul în Marea Britanie, fondată de Microsoft, s-a plâns că Google abuzează de poziția sa dominantă ca motor de căutare pentru a-și promova propriul serviciu de shopping.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă tocmai în septembrie 2017, CE a decis să amendeze Google cu 2.4 miliarde de euro și să îi impună să acorde tratament egal firmelor cu servicii de shopping rivale, pe paginile sale de căutare. Însă o decizie finală asupra monitorizării felului în care Google a respectat această lege va fi luată cel mai devreme în 2023. Context care alimentează plângerile altor companii, care susțin că metodele UE au eșuat, căci Google are deja controlul pieței.

În 2018 a urmat o amendă record pentru Google, de 4.3 miliarde de euro, din partea UE, care a somat compania să pună capăt restricțiilor ilegale pe care le-a impus producătorilor dispozitivului Android și operatorilor de rețele mobile pentru a-și consolida dominația pe piața motoarelor de căutare. Apelul făcut de Android în primă instanță este însă pe lista de așteptare. Între timp Google a fost de acord să permită o licitație pentru motoarele de căutare rivale, care vor putea apărea pe un ecran cu opțiuni din care utilizatorii pot selecta pe care anume să îl seteze pe telefoane.