Evenimentul Zilei > International > Europa AMENINȚĂ RUSIA în conflictul cu Ucraina. Marile PUTERI, la un pas de CONFLICT MAJOR
Europa AMENINȚĂ RUSIA în conflictul cu Ucraina. Marile PUTERI, la un pas de CONFLICT MAJOR

Europa AMENINȚĂ RUSIA în conflictul cu Ucraina. Marile PUTERI, la un pas de CONFLICT MAJOR

Mai mulți politicieni europeni de rang înalt au ridicat, marți, posibilitatea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, drept răspuns pentru capturarea a trei nave ucrainene, un incident care ar putea declanșa un conflict mai larg.

Un ministru rus a răspuns cererii politicienilor europeni și a declarat că sancțiunile suplimentare nu vor rezolva nimic și că incidentul nu ar trebui să fie folosit pentru a deraia acordul de la Minsk, care are drept scop să pună capăt luptelor din Ucraina de est între forțele Kievului și rebelii separatiști pro-ruși, conform Reuters.

Și ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a avertizat Rusia asupra faptului că acțiunea de confiscare a celor trei nave ucrainene a fost o „încălcare abuzivă a suveranității Ucrainei” și a cerut Moscovei să reducă tensiunile cauzate de actul său „arogant”.

„Așa cum a spus de multe ori președintele Trump, SUA ar accepta o relație normală cu Rusia. Dar aceste acțiuni în afara legii continuă să facă imposibil acest lucru”, a declarat Haley.

Parlamentul ucrainean a votat, luni seară, introducerea legii marțiale pentru o perioadă de 30 de zile în regiunile de frontieră.

Proiectul de lege a fost votat de 276 de deputați, în prezența președintelui Petro Poroșenko și a premierului Volodimir Groisman.

„Informaţiile serviciilor de informaţii arată ameninţarea extrem de ridicată a unei operaţiuni terestre împotriva Ucrainei”, a declarat Poroșenko într-un discurs către națiune.

Referitor la incidentul de duminică, diplomaţia rusă afirmă că a fost vorba de o „provocare” de partea ucraineană, cu scopul de a crea un nou focar de tensiune în această regiune şi a unor pretexte pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Forţele navale ucrainene au anunţat duminică seară că Rusia a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene în Marea Neagră, în urma incidentului fiind răniţi şase marinari ucraineni. Navele, arestate de armata rusă, încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, unde se afla destinaţia lor finală, portul Mariupol. Incidentul armat a avut loc după ce trecerea convoiului ucrainean a fost blocată iniţial de un cargou rus plasat sub podul dintre Crimeea şi Rusia, peste strâmtoarea Kerci.