Europa riscă să înghețe. În oceanul Atlantic are loc un fenomen unic. Situația este cu adevărat alarmantă

Europa, precum și teritorii din SUA și Canada, riscă să fie supuse înghețului din cauza unui curent oceanic din Atlantic, care s-ar îndrepta spre un colaps, potrivit oamenilor de știință.

Circulația Meridională a Atlanticului (AMOC) a devenit foarte instabilă în ultimii ani de zile, lucru despre care oamenii de știință spun că a fost cauzat de încălzirea globală accentuată. Curentul este responsabil pentru deplasarea apelor calde din zona tropicală spre nord și invers - a apei reci de la fundul oceanului spre sud.

În cazul în care AMOC intră într-un colaps, părți din Europa și America de Nord se vor confrunta cu temperaturi reci extreme, arată un studiu publicat în jurnalul Nature Climate Change, potrivit express.co.uk.

Fenomen unic în ultimii 1.000 de ani

Pe măsură ce schimbările climatice își spun cuvântul, iar temperaturile cresc din cauza cantității de emisii de gaze cu efect de seră, suprafața oceanelor de dedesubt reține mult mai multă căldură. Oamenii de știință vorbesc despre un potențial colaps al acestui sistem, care ar putea da naștere unor tragedii cu caracter definitiv, la nivel global, scrie sursa citată.

Situația este cu adevărat alarmantă întrucât oamenii de știință nu s-au confruntat cu un astfel de fenomen în ultimii 1.000 de ani. ''Pierderea stabilităţii dinamice ar însemna că AMOC se apropie de pragul critic, dincolo de care ar putea avea loc o tranziţie substanţială şi probabil ireversibilă în practică'', a precizat Niklas Boers din cadrul Institutului Potstdam pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului şi autor al noului studiu.

În urma analizei temperaturilor de la suprafaţa mărilor şi a modelelor de salinitate din Oceanul Atlantic, noul raport arată că slăbirea în intensitate a AMOC, de-a lungul ultimilor zece ani, ar putea fi asociată cu o pierdere a stabilităţii.

Europa riscă să înghețe. Și America de Nord este amenințată

''Concluziile susţin evaluarea potrivit căreia declinul AMOC nu este doar o fluctuaţie sau un răspuns liniar la temperaturile în creştere, ci este posibil să însemne apropierea unui prag critic dincolo de care sistemul de circulaţie poate intra în colaps'', a declarat Boers.

În cazul intrării în colaps a AMOC, omenirea se va confrunta cu o răcire accentuată a emisferei nordice, creșterea nivelului apei în Oceanul Atlantic și o scădere consistentă a precipitațiilor în Europa și America de Nord. De asemenea, tiparul musonic din America de Sud și Africa va suferi modificări.