SINGURI ÎMPOTRIVA TUTUROR. A UITAT Europa de PROBLEMELE dintre ROMÂNIA și UNGARIA?

Tensiunile istorice dintre Ungaria și România produc, din când în când, incidente și ciocniri între cetățenii celor două state, care redeschid rănile trecutului. Pentru români, furtul Ardealului nu poate fi uitat niciodată. Totuși, se pare că alte state din Europa uită de contrele istorice cu Budapesta. Izolarea României, mai aproape ca niciodată?

Cetăţenii din ţările vecine Ungariei au în general o părere pozitivă despre această ţară. Cele mai puţine păreri pozitive despre Ungaria se înregistrează în România - 57%, iar cele mai multe în Bulgaria - 85%, relevă un studiu al Institutului Nezopont, potrivit agerpres.ro.

 

 

Conform sondajului realizat pentru ONG-ul central-european Charta XXI, în medie, 63% dintre respondenţii din Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Serbia, România şi Bulgaria au o opinie favorabilă faţă de Ungaria.

 

Tot în România, unde s-au consemnat cele mai puţine opinii pozitive despre Ungaria, au fost înregistrate şi cele mai multe păreri negative despre Ungaria (39%).

 

La rândul lor, 35% dintre unguri percep România într-o lumină pozitivă, în timp ce 37% au o părere negativă despre ţara noastră. Ungurii au în general păreri pozitive despre Austria (în proporţie de 73%), Croaţia (68%), Slovacia (58%) şi Slovenia (57%). În ce priveşte Ucraina, doar 23% dintre ungurii intervievaţi au exprimat opinii pozitive, iar 43% negative.

 

Participanţii la sondajul din Ungaria au apreciat de asemenea ca pozitive relaţiile bilaterale cu ţările vecine, cu excepţia Ucrainei. Astfel, dacă 68% dintre cei intervievaţi s-au declarat mulţumiţi de relaţiile cu Croaţia şi 67% de cele cu Austria, 38% dintre participanţi au exprimat o părere negativă despre relaţiile cu Ucraina.

 

Părerile pozitive ale ungurilor despre Ucraina au scăzut cu 8% în decursul ultimului an, având în vedere mai ales noua lege ucraineană a educaţiei şi atacurile împotriva etnicilor maghiari din Ucraina.

 

Sondajul a fost realizat telefonic pe un eşantion de 1.000 de persoane din Ungaria, între 8 şi 11 ianuarie, şi alte 1.000 în fiecare din celelalte ţări, între 18 ianuarie şi 13 februarie.