Europa înrolează voluntari români

Serviciul European de Voluntariat le oferă casă şi masă celor care vor să se implice într-un domeniu ales de ei.

Fabienne a venit în România acum cinci luni pentru a promova protecţia mediului prin piese de teatru jucate în stradă, fotografii şi lecţii pentru copii, în cadrul unui proiect al Serviciului European de Voluntariat.

Are în minte schimbări mici la nivel local şi beneficii personale care merg dincolo de bani. "Am deprins noi tehnici şi cunoştinţe despre lucrurile care mă interesează", spune tânăra.

Drumul e deschis şi în sens invers, dinspre România spre Europa. La proiectele Serviciului European de Voluntariat pot participa persoane cu vârste cuprinse între 18-30 de ani. Durata proiectului variază între câteva săptămâni şi 12 luni. Sunt asigurate transportul către ţara gazdă, masă, cazare şi bani de buzunar (100-200 de euro pe lună).

În plus, nu e nevoie de cunoaşterea limbii ţării gazdă, de abilităţi speciale sau vreo experienţă anume pentru a deveni voluntar prin Serviciul European de Voluntariat. Înainte de a începe propriu-zis proiectul de voluntariat se ţin cursuri de pregătire pentru a învăţa limba ţării respective.

5.500 de voluntari în 2009

Proiectele Serviciului European de Voluntariat vizează domenii precum cultură şi artă, minorităţi, antidiscriminare, protecţia mediului şi a animalelor, media şi integrare socială.

Lista completă a proiectelor disponibile se găseşte într-o bază de date pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Deşi ideea de muncă voluntară încă n-a prins rădăcini la noi, specialiştii susţin că evolutia proiectelor de voluntariat este pozitivă.

Potrivit statisticilor, 5.499 de tineri români s-au implicat în 2009 în acţiuni coordonate de tineri europeni. "Ştiu voluntari întorşi care şi-au găsit un job sau au colaborat ulterior cu structurile la care au efectuat stagiul", spune Emanuel Fraga, specialist în implementarea Serviciului European de Voluntariat în România.

Cei care vor să se înscrie trebuie să ţină cont că n-o fac pentru a emigra sau a face turism: proiectele chiar necesită timp şi implicare.

În România, A.R.T Fusion şi A.C.T.O.R - Asociaţia Culturală pentru Teatru şi Origami sunt doar două dintre organizaţiile acreditate să trimită voluntari prin Serviciul European de Voluntariat.