Tranzitarea gazelor ruseşti prin Ucraina ar putea fi întreruptă în timpul apropiat, punând sub semnul întrebării aprovizionarea Ungariei, Austriei şi Slovaciei.
Ucraina își pregătește sistemul de transport al gazelor pentru a suspenda exporturile de gaze din Rusia către Europa, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușcenko, într-un interviu pentru Financial Times.
Acest lucru se poate întâmpla după 31 decembrie 2024, când expiră contractul de tranzit dintre Moscova și Kiev. Mai mult, Gazprom amenință că va opri tranzitul chiar înainte ca Ucraina să o facă. Țările europene avertizează comercianții cu privire la perspectiva reală de a întrerupe livrările din Federația Rusă prin teritoriul Ucrainei - iar astfel de prognoze au provocat deja anxietate pe piața gazelor.
Disensiuni dintre Kiev şi Gazprom privin pomparea gazelor prin conductele din Ucraina
Faptul cătranzitul gazului rusesc către Europa prin sistemul de transport al gazelor din Ucraina după 24 februarie 2022 nu s-a oprit nici măcar o zi, circumstanțele nu se opresc aici. Este impresionant și faptul că, pe fondul ostilităților, ruta ucraineană a rămas una dintre ultimele două canale de furnizare a gazului rusesc. Sabotorii au scos Nord Streams din acțiune, sancțiunile reciproce au „închis” gazoductul prin Polonia. Până în mai 2022, gazul rusesc a fost furnizat pe teritoriul Ucrainei prin două stații de contorizare a gazului: Sohranivka în regiunea Rostov la granița cu Lugansk și Sudza în regiunea Kursk la granița cu Sumi. În luna mai a anului trecut, Ucraina a declarat forță majoră și a încetat să accepte pomparea a gazului prin Sohranivka, explicând acest lucru prin pierderea controlului asupra echipamentelor de transport al gazelor aflate în teritoriul ocupat. Drept urmare, tranzitul s-a redus de peste jumătate la aproximativ 40 de milioane de metri cubi pe zi.
Potrivit minstrului ucrainean, după oprirea aportului de gaz prin Sohranivka, Ucraina i-a propus companiei Gazprom să mărească pomparea prin Sudzh, dar compania rusă a refuzat, explicând că nu vede nicio dovadă de forță majoră și a calificat transferul de volume către Sudza „tehnologic imposibil”. De atunci, Gazprom a continuat să depună zilnic cereri de tranzit prin Sohranivka, dar acestea nu sunt acceptate de partea ucraineană „până când Ucraina va recăpăta controlul deplin asupra sistemului său de transport al gazelor”.
Statele europene care primesc caze prin conductele ucrainene
Acum, gazul de pe ruta ucraineană este cumpărat de companii din trei țări UE - Slovacia, Austria și Ungaria. Contractul întreprinderii SPP din Slovacia cu Gazprom pentru furnizarea a 6,5 miliarde de metri cubi pe an este prevăzut până în 2028. Contractul a fost renegociat recent pentru a reduce volumele, astfel că livrările zilnice variază acum de la 8 la 12 milioane de metri cubi pe zi.
Compania austriacă OMV cumpără șase miliarde de metri cubi pe an, în baza unui contract încheiat până în 2040. Volumele zilnice pot ajunge la 20 de milioane de metri cubi pe zi.
Contractul cu MVM-ul maghiar este prevăzut până în 2036 pentru 4,5 miliarde de metri cubi pe an. Dar Ungaria primește cea mai mare parte din gazul său prin Turcia și doar aproximativ un miliard de metri cubi pe an prin Ucraina.
Republica Moldova primește și gaz rusesc prin Ucraina - aproximativ 2-3 miliarde de metri cubi anual (sau aproximativ 6-8 milioane de metri cubi pe zi), contractul fiind calculat până în 2026.
O altă parte a volumului de gaz rusesc, potrivit unui comerciant care participă la tranzacționare la bursă, este preluată de Gazprom Italia, care face parte din grupul Gazprom și comercializează acest gaz în principal pe piața austriacă. Ce se va întâmpla cu aceste contracte dacă acordul de tranzit nu este reînnoit nu se știe.
Consecinţele opririi coridorului ucrainean
Oprirea coridorului ucrainean va deveni cu siguranță o mare problemă pentru economiile țărilor din Europa Centrală și de Est - chiar și cele care nu mai primesc gaz rusesc. De exemplu, Germania ar trebui apoi să furnizeze GNL pe care îl cumpără țărilor din Europa de Est, iar țara se teme că acest lucru ar putea duce la o reducere a volumului livrărilor de gaz către industria locală. În consecință, Germania riscă să se confrunte cu o recesiune economică, a avertizat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, în iunie.
Până în 2025, când pe piața europeană vor ajunge noi volume de GNL din SUA și Qatar, problema poate fi rezolvată, dar până atunci au mai rămas două ierni.
Alternativă pentru livrarea gazelor ruseşti în Europa
Rusia, chiar și în cazul unei opriri complete a fluxului de gaze prin Ucraina, va putea continua livrările către Europa prin Turcia. Prin conducta Turkish Stream sunt livraţi aproximativ 10 miliarde de metri cubi pe an, potrivit Centrului pentru Politică Energetică Globală de la Universitatea Columbia SIPA. Dacă tranzitul prin Ucraina va fi oprit, Gazprom va pierde de la 45 la 73% din volumul exporturilor europene rămase, iar livrările vor scădea la 10-16 miliarde de metri cubi pe an. În consecință, vor scădea și veniturile Gazprom, care în orice caz nu va avea timp să reorienteze rapid aceste volume către piețele din Est.
Potrivit experților, în 2023 veniturile companiei din exporturile către Europa ar putea scădea la 12,5 miliarde de dolari, față de peste 52 de miliarde de dolari în 2022. O oprire timpurie a tranzitului prin Ucraina este capabilă să prăbușească și mai mult această valoare.