EUROPA FIERBE: Merkel şi Sarkozy nu pleacă de la Bruxelles până nu găsesc soluţia pentru criză
- Raluca Florescu
- 7 decembrie 2011, 14:25
Presiunea creşte în rândul liderilor zonei euro, care trebuie să găsească o soluţie credibilă pentru criza datoriilor suverane.
În urmă cu câteva zile Angela Merkel, cancelarul Germaniei şi Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, au convenit la Paris asupra faptului că tratatul european trebuie schimbat şi că este nevoie de o mai puternica integrare fiscală. Statele trebuie pedepsite automat pentru depăşirea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar. Mai multe detalii privind schimbările care îşi vor face loc în tratatul european vor putea aflate joi şi vineri, în cadrului summitului de la Bruxelles, la care participă liderii celor 27 de state din Uniunea Europeană.
Mario Draghi, şeful Băncii Centrale Europene, a ţinut astăzi un discurs în cadrul Parlamentului European, în care a vorbit despre o implicare mai puternică a BCE, dacă guvernele se vor îndrepta spre o uniune fiscală.
Financial Times scrie că preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, s-a adresat naţiunii vorbind despre planul său de rezolvare a crizei zonei euro - împreună cu Angela Merkel acesta a convenit că este nevoie de o schimbare a tratatului European. Acesta a spus că este convins că BCE va reacţiona prompt când va vedea că riscul de deflaţie ameninţă Europa.
Banca Angliei a publicat astăzi raportul privind stabilitatea financiară pentru primele şase luni. Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, spune că criza zonei euro a intrat într-o spirală . În esenţă, Anglia este unul din principalii oponenţi la ideea de schimbare a tratatului Uniunii Europene.
Presa britanică de azi acordă spaţii largi poziţiei premierului David Cameron, care a spus că se va opune modificării Tratatului de la Lisabona dacă nu obţine garanţii suficiente pentru a proteja interesele ţării sale. "Nu voi semna un tratat ce nu conţine garanţii cum sunt, desigur, importanţa pieţei unice şi a serviciilor financiare", a declarat Cameron", citat de BBC şi "The Guardian".
Pe lândă BCE, un rol important în criza zonei euro ar trebui să îl joace FMI. Astăzi, directorul general al Fondului, Christine Lagarde, a spus că ţările G20 vor furniza Fondului resursele necesare aşa încât instituţia să poată juca în actuala criză un "rol sistemic", dacă circumstanţele oi impun. Tot astăzi, ministrul de finanţe al Braziliei, Guido Mantega a spus că ţara este ajute FMI cu fonduri pentru ca instituţia să poată contribui la rezolvarea crizei zonei euro. "De data asta, FMI nu a venit la noi ca să ne aducă bani.. De data asta a venit ca să împrumute bani şi eu prefer mai degrabă să fiu un creditor decât un debitor." Şeful trezoreriei SUA, în Wall Street Journal: Europa va rezolva criza
Eforturile făcute de guvernele europene pentru a rezolva actuala problemă a datoriilor vor da roade, a spus astăzi Tim Geithner, şeful trezoreriei americane, în urma întânirii cu ministrul de finanţe francez François Baroin, screi WSJ.
"Suntem încrezători că europenii fac efoturi nu doar pentru a crea condiţii de reluare a creşterii economice, dar şi pentru a crea o uniune fiscală mai puternică şi a se asigura că există suficiente resurse pentru a susţine aceste eforturi", a spus Geithner într-o conferinţă de presă.
"Sunt încrezător că vor avea succes", a spus acesta, adăugând că "are încredere în ceea ce fac preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi ministrul Baroin, aceştia lucrând cot la cot cu Germania pentru o Europă mai puternică".
Totodată, publicaţia electronică "EUObserver" prezintă poziţia preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, care susţine că modificarea tratatelor europene nu este singura soluţie pentru depăşirea crizei datoriilor. Oficialul de la Bruxelles recomandă amendarea unui protocol ataşat Tratatului de la Lisabona. Articolul 126, care face referire la deficitele excesive, oferă şefilor de state şi de guverne din UE posibilitatea de a modifica protocolul, fără a recurge la procedurile necesare amendării Tratatului.
În preziua importantului summit european, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, au declarat că nu vor pleca de la summitul UE care începe mâine, la Bruxelles, până când nu se ajunge la un acord important pentru depăşirea actualei crize, relatează Reuters.