Afișele stridente, superb de incitante, de pe toate zidurile, se adresau națiunii, cu litere enorme, strălucind ca niște făclii, chemând-o să militeze, în sfârșit pentru cauza oamenilor și împotriva mașinilor, să-i zdrobească, în sfârșit, pe bogătașii îmbuibați, bine îmbrăcați și parfumați, care storceau untul din oamenii lor cu ajutorul mașinilor, precum și toate automobilele lor mari care tușeau, hârâiau supărător și zbârnâiau drăcește, să dea foc, în sfârșit, fabricilor, să facă puțină ordine și să mai depopuleze pământul acesta terfelit, astfel încât să crească din nou iarba, încât în universul betonului prăfuit să poată să mai apară câte o urmă de pădure, câmpie, pajiște, râu sau mlaștină”, Spectacolul de „teatru magic” sau, mai degrabă, momentul de nebunie prin care scriitorul Hermann Hesse, laureat al premiului Nobel pentru literatură, îl face să treacă pe protagonistul romanului său „Lupul de stepă” începe să semene din ce în ce mai mult a profeție. La aproape o sută de ani de la publicarea romanului, ecologiștii par hotărâți să pornească războiul sfânt împotriva mașinilor, dar și a fabricilor și fermelor. Fanatizați de uriașul aparat de propagandă, care a încercat să abată atenția de la problemele imigrației inflamând problema schimbărilor climatice, ecologiștii par dispuși să treacă de la vorbe, la fapte.

V-am relatat acum câteva zile despre programul politic al ecologiștilor germani, care au anunțat că, îndată ce vin la putere, vor interzice fermele de vaci. Despre demonstrațiile Extinction Rebellion care visează decolarea avioanelor sau ieșirea din port a navelor, ați aflat din presa mondială. Ultimele vești sunt, însă, mult mai îngrijorătoare. Grupuri mici au renunțat deja la non-violență și încep să apeleze la ecoterorism. În Germania, grupurile autonome de extremă stânga au revendicat un atac asupra concesiunii Porsche din Ehrenfeld, districtul Köln, în care au fost distruse patru automobile Porsche Macan. „Prin această măsură concretă intenționăm să acționăm în mod pașnic pentru a limita emisiile de CO2 care dăunează climei”, se arată în mesajul transmis poliției. Să nu credeți că extremiștii de stânga își imaginează că incendierea reprezintă o acțiune pașnică.

Nicidecum, e doar o figură de stil care ascunde un avertisment voalat că acțiunile vor fi din ce în ce mai brutale. De altfel, atât în revendicarea atacului, cât și în mesajele postate pe internet, autonomii de stânga le cer simpatizanților să organizeze noi acțiuni pentru protejarea planetei. Poliția a început o anchetă, dar e puțin probabil să găsească vreun vinovat. Nu e, de altfel, prima oară când în Germania au loc acțiuni violente în numele ecologiei. Anul trecut, ecoteroriștii l-au atacat cu acid pe Bernhard Günther, directorul financiar al gigantului energetic verde Innogy, lăsându-l traumatizat pe viață.