Europa Centrală se ÎNARMEAZĂ și se pregătește de un nou VAL de IMIGRANȚI
- Radu Pădure
- 5 aprilie 2018, 14:06
Miniștrii Apărării din șapte țări central-europene au încheiat un acord de colaborare pentru a gestiona împreună noul val de imigranți, care se anunță la fel de mare ca cel din 2015.
Miniștrii Apărării din șapte țări ale Europei Centrale s-au întâlnit la Budapesta în cadrul Cooperării pentru Apărare din Europa Centrală (CAEC). Cele șapte țări se pregătesc de un nou aflux de imigranți, de care vor să se apere împreună.
Ungaria deține în prezent atât președinția prin rotație a Grupului Vișegrad cât și pe cea a Cooperării pentru Apărare din Europa Centrală. Obiectivul său pentru acest an este apropierea celor două organizații. Acesta este motivul pentru care Polonia a fost invitată ca observator la reuniunea CAEC de la Budapesta de la sfârșitul lui martie, scrie Visegrad Post.
Miniștrii Apărării din Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Croația și Polonia au anunțat că au creat un plan de acțiune comună pentru „a se întrajutora rapid și eficient în cazul unei probleme”.
Cei șapte miniștri au căzut de acord că există un risc important de a se confrunta cu un noul val de imigranți asemănător celui din vara lui 2015.
Ungaria s-a oferit să găzduiască un exercițiu comun al celor șapte țări în 2019, pentru a verifica coordonarea în gestionarea unei crize migratorii. În 2017, un astfel de exercițiu fusese realizat în Croația.
„Criza imigranților nu s-a încheiat”, a ținut să precizeze ministrul austriac, vorbind și în numele omologilor săi. Această cooperare, a subliniat el, este de o mare importanță pentru toate aceste țări care se opun imigrației masive și necontrolate.
ÎNARMAREA
Polonia a semnat cel mai mare contract de achiziționare de armament de la căderea comunismului, dotându-se cu rachete Patriot americane în valoare de 4,75 de miliarde de dolari.
Ea este și una dintre puținele țări NATO care își respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Apărare. Acest procent va crește în 2020 la 2,2%, și în 2030 la 2,3%.
Cu ocazia reuniunii CAEC, miniștrii Apărării din Ungaria și Cehia au anunțat că o serie de arme de război și de mână vor fi produse în curând în Ungaria.
Acordurile de licență vor permite Ungariei să producă 200.000 de arme de foc pe 10 ani cu o valoare de 100 de milioane de euro.