Evenimentul Zilei > EVZ Special > Europa apărării. Toreadorul Macron și coarnele Germaniei
Europa apărării. Toreadorul Macron și coarnele Germaniei

Europa apărării. Toreadorul Macron și coarnele Germaniei

Emmanuel Macron va încerca să risipească „posibile neînțelegeri” cu privire la politica sa de apărare, sâmbătă, la Conferința de securitate de la Munchen, în fața unui public german gata să suspecteze Parisul că promovează Europa pentru a-și servi propriile interese.

Este prima dată când Macron participă la această reuniune mondială anuală pe probleme de securitate.  Și vine la Munchen într-un context nesigur: Brexit, deci plecarea din UE a uneia din cele două puteri nucleare ale blocului comunitar, relansarea cursei înarmării la nivel internațional, dezinteresul administrației americane pentru Europa și apărarea acesteia.

Emmanuel Macron s-a angajat încă de la începutul anului pentru „eliminarea neînțelegerilor, clarificarea mesajelor privind problemele de securitate, apărare și politică externă europene”, în special după summitul NATO și după observațiile sale cu privire la „moartea cerebrală” a Alianței Nord Atlantice.

În acest context, scrie Le Figaro, președintele francez, a cărui țară este acum singura putere nucleară din Uniunea Europeană, a rostit recent un discurs la Școala Militară din Paris, discurs îndreptat mai ales către urechile Berlinului.

Liderul de la Elysee a propus partenerilor europeni „un dialog strategic” cu privire la „rolul disuasiunii nucleare franceze” în securitatea colectivă a Europei.

Acest lucru s-ar putea concretiza prin exerciții comune de disuasiune, după cum a sugerat Macron, sau prin utilizarea bazelor europene de către forțele strategice franceze. Un mesaj adresat în special Germaniei, care a contat, după cel de-al doilea Război Mondial, pe umbrela nucleară americană.

Un apropiat al Angelei Merkel, Johann Wadepul, vicepreședinte al grupului parlamentar al cancelarului conservator (CDU), a salutat deschiderea președintelui Macron și consideră că „Germania trebuie să ofere acum un răspuns”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE