La câteva zile de la Târgul locurilor de muncă de la Roma, organizat de autorităţile româneşti pentru a-i atrage pe muncitorii români din construcţii în ţară, premisele unei colaborări nu par foarte promiţătoare.
La Cluj, spre exemplu, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Daniel Don, care a prezentat ofertele de muncă a 20 de firme de construcţii din judeţ, adică 2.000 de joburi, a acuzat constructorii că nu au sunat să se intereseze de efectele evenimentului. El le-a reproşat firmelor că nu sunt interesate să aducă în ţară muncitori români din Italia, şi că nu i-a cerut nimeni baza de date cu CV-urile românilor interesaţi care s-au prezentat la stand.
În schimb, a mai spus Don, constructorii clujeni au cerut avize pentru angajarea de indieni în sectorul construcţiei. Nici în judeţul Bihor, reacţiile nu sunt pozitive. Doru Drăghici, director al AJOFM Bihor, care a reprezentat la târg patru firme de construcţii, a precizat că societăţile din judeţ îşi regândesc oferta salarială deoarece sumele prezentate la Roma, între 350 şi 600 de euro, au fost sub nivelul celorlalţi angajatori şi nu au reuşit să strângă foarte mulţi români interesaţi.
„Le-am explicat că e nevoie de o ofertă salarială mai atractivă dacă vor să-i convingă să revină în ţară“, a precizat Drăghici. El a subliniat o altă hibă: lipsa prezenţei fizice a angajatorilor la târg. „Nu e posibil să ai doar cinci reprezentanţi direcţi ai firmelor participante la Roma. Restul au fost Agenţii judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă. Dar oamenii au nevoie să vorbească direct cu angajatorul, nu prin intermediari. E unul dintre motivele pentru care românii au fost neîncrezători la târg“, a precizat directorul.