EUROBAROMETRU: Creşterea economică trebuie să se simtă şi în nivelul de trai, spun o treime din români
- Raluca Florescu
- 25 februarie 2014, 15:00
Circa 49% dintre români cred că Uniunea Europeană se îndreaptă în direcţia corectă pentru depăşirea crizei şi pentru a face faţă noilor provocări, potrivit ediţiei de toamnă a eurobarometrului de opinie publică, prezentat astăzi presei.
O altă concluzie a documentului, este aceea că 86% dintre români susţin creşterea economică, în timp ce 27% se pronunţă pentru o evoluţie economică a UE prin îmbunătăţirea nivelului de trai al tuturor cetăţenilor UE. Raportul, realizat pe bază de interviuri în noiembrie 2013, arată că cele mai optimiste state membre ale UE sunt ţările nordice — Suedia (70% din populaţie crede că UE se îndreaptă în direcţia bună), Finlanda (62%) şi Danemarca (61%), în timp ce cele mai pesimiste sunt ţările mediteraneene — Italia (18%), Grecia (22%) şi Portugalia (29%).
Viitorul Uniunii Europene este privit cu optimism de către 63% dintre români (11% dintre aceştia declarându-se chiar foarte optimişti).
Cele mai optimiste state membre sunt Danemarca, Irlanda, Malta, Estonia, Lituania şi Polonia, iar cele mai pesimiste sunt Grecia, Cipru şi Portugalia. Ce este UE pentru români: democraţie, pace, prosperitate
Pe de altă parte, 43% au declarat că au o imagine pozitivă despre UE, Uniunea Europeană însemnând înainte de toate pentru români democraţie (37%), pace (32%) şi prosperitate economică (25%).
Principala sursă de informare a românilor este televizorul, 97% dintre ei menţionând că se uită cel puţin o dată pe săptămână la informaţii transmise în această manieră. Proporţia în care mass-media din România vorbeşte despre UE este evaluată de români ca fiind satisfăcătoare, aproape jumătate dintre respondenţi (48%) declarând acest lucru despre ceea ce prezintă posturile TV. Circa 94% dintre români au auzit de Parlamentul European (PE), 86% de Comisia Europeană (CE) şi 82% de Banca Centrală Europeană (BCE).
Încrederea în aceste instituţii urmăreşte aceeaşi direcţie descrescătoare — 49% tind să aibă încredere în PE, 47% în CE şi 41% în BCE.
Sentimentul de apartenenţă europeană este împărtăşit de 56% dintre români, 18% dintre aceştia simţindu-se cu siguranţă cetăţeni ai UE.
Ţările membre cu cele mai ridicate procente în ceea ce priveşte sentimentul de apartenenţă la cetăţenia europeană sunt Luxemburg (85%), Malta (74%) şi Finlanda (73%), iar statele cu cele mai scăzute valori sunt Italia (53%), Cipru (54%), Marea Britanie (56%) şi Grecia (58%).