Euro zdrobeşte dolarul

Pentru prima dată de la apariţia monedei unice europene, aceasta a ajuns la valoarea de 1,5 dolari americani.

Dolarul american a atins ieri un minim-record în raport cu moneda unică europeană, euro. Ieri, pentru prima dată, un euro a ajuns să corespundă la 1,50 dolari. Analiştii cred că principala cauză o reprezintă scăderea încrederii consumatorilor americani, care consideră inevitabilă intrarea economiei SUA în recesiune. Mai mult, există zvonuri în piaţă care indică o nouă posibilă tăiere de către banca centrală americană - Federal Reserve System (Fed) - a dobânzii de politică monetară, pentru a stimula consumul.

Această măsură va determina o depreciere şi mai mare a dolarului, deoarece investitorii vor investi în monede din ţări care au dobânda de politică monetară mai mare, pentru a obţine profit. În acest moment, dobânda în SUA este stabilită la nivelul de 3%.

Preşedintele american, George W. Bush, a declarat, ieri, că economia Statelor Unite nu se află în recesiune, şi şi-a exprimat încrederea că acest lucru nu se va produce, transmite Reuters.

Un euro prea puternic nu avantajează Europa

Zona euro urmăreşte să limiteze aprecierea monedei unice europene faţă de dolar şi de yen, deoarece deja multe state precum Spania sau Italia, mari exportatoare de bunuri, se simt sufocate de nivelul-record atins de euro în raport cu principalele monede ale lumii. Analiştii sunt de părere că un euro puternic nu reflectă de fapt starea economiei europene, ci doar speculaţiile care se fac pe marginea acestei monede. Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat deja că traderii ar putea avea de pierdut dacă pariază într-un singur sens pe cursurile de schimb, adică mizează numai pe euro.

SCĂPARE

Protecţie pentru investitori: petrolul şi aurul

De la lansarea monedei unice europene în 2002, aceasta s-a apreciat an de an în raport cu dolarul şi este pe punctul de a deveni moneda „forte“, de referinţă, în lumea întreagă. Deprecierea dolarului i-a determinat pe investitorii afectaţi de scăderea dolarului să caute surse alternative de profit. Astfel, plasamentele masive în petrol şi aur au ridicat preţurile acestor bunuri până la recorduri absolute. La New York, preţul barilului de petrol a atins 101,4 dolari. De asemenea, preţul unciei de aur la London Bullion Market Association, piaţă de referinţă la nivel mondial în tranzacţionarea acestui metal, a ajuns la nivelul-record de 958,7 dolari. De asemenea, preţului aurului este impulsionat şi de faptul că producţia a scăzut semnificativ în ultima vreme.

LEGĂTURĂ

Bursa de Valori Bucureşti şi leul au intrat în „hora“ pieţelor mondiale

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a cărei evoluţie este exprimată de indicele BET-C, a scăzut ieri cu 1,91% după ce în primele două şedinţe ale săptă- mânii a avut o creştere cumulată de 6,16%. Evoluţia de ieri este considerată de brokeri o corecţie pe un trend ascendent.

Cotaţiile celor mai lichide zece acţiuni, urmărite de indicele BET, au închis ziua cu o pierdere medie de 1,96%. În şedinţele de luni şi marţi, acţiunile lichide au crescut în medie cu 6,96%. Acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF), incluse în indicele BET-FI, au închis ieri cu o corecţie de 2,22.

Rulajul total al pieţei a fost ieri de 47,9 milioane lei (13,1 milioane euro), cu 37,8% mai redus decât lichiditatea de 77 milioane lei (21 milioane euro) de marţi.

Acţiunile SIF Moldova au fost cele mai tranzacţionate, cu schimburi în valoare cumulată de 10,1 milioane lei (2,7 milioane euro).

„Toate bursele au acum o evoluţie uşor negativă, pe care eu o consider normală după mai multe zile de creştere în SUA cu amplitudini destul de semnificative. Corecţia de astăzi de la BVB, la fel ca aceea care probabil va avea loc în SUA în această seară (aseară - n.r.) erau destul de previzibile“, ne-a declarat Iulian Panait, preşedintele firmei de brokeraj KTD Invest.

Şi moneda naţională s-a depreciat ieri uşor faţă de euro, după ce la debutul şedinţei de tranzacţionare rata de schimb a coborât până la un minim de 3,6260 lei/euro. Banca Na- ţională a României (BNR) a anunţat ieri o referinţă de 3,6474 lei/euro, cu 0,44 bani peste nivelul de marţi, 3,6430 lei/euro.

PREVIZIUNE

Leul se va aprecia din vară

„Leul se va aprecia în a doua parte a acestui an, iar cursul de schimb de la finalul lui 2008 se va plasa în jurul nivelului de 3,5 lei/euro“, apreciază analiştii fondatori ai Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR), citaţi de Mediafax. De altfel, analiştii au vorbit în urmă cu ceva vreme despre un nivel de echilibru al cursului, situat undeva în jurul a 3,5 lei pentru un euro. Acesta este considerat nivelul care indică starea reală a economiei româneşti.