Euro, care a sărit ieri de 3,7 lei, spulberă nu doar moneda noastră, ci şi dolarul şi, mai nou, lira sterlină.
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a atins ieri nivelul maxim din ultimii trei ani. Cotaţia afişată de banca centrală a fost de 3,7106 lei pentru un euro, cu aproape 5 bani peste nivelul comunicat vineri. Un nivel puţin mai ridicat a fost atins pe 17 februarie 2005, când BNR a afişat un curs de schimb de 3,8026 lei pentru un euro. Pe piaţa interbancară, cea pe care tranzacţionează băncile, rata de schimb a atins nivelul maxim de 3,7270 lei pentru un euro.
Cotaţia de ieri a monedei naţionale a fost influenţată de datele preliminare prezentate de ministrul economiei şi finanţelor Varujan Vosganian, care a arătat că bugetul general consolidat a înregistrat la finele anului trecut un deficit de circa 2,4% din produsul intern brut (PIB), calculat după metodologia românească.
„Iniţial, veştile au fost neutre, apoi uşor negative, mai ales când s-a vorbit că pe metodologia europeană deficitul ar putea fi de 2,6%-2,7%“, a declarat un dealer, citat de Mediafax. După anunţarea datelor privind deficitul bugetar, rata de schimb a coborât sub nivelul de 3,7 lei/euro, la 3,6980 lei/euro, pentru a urca de câteva ori spre 3,7150-3,7200 lei/euro.
În regiune, valutele s-au depreciat uşor, cu circa 0,1%, pentru ca apoi să se aprecieze, spre finalul şedinţei. Pentru dolarul american, referinţa a fost de 2,4904 lei, faţă de 2,4788 lei în şedinţa precedentă.