Euro Hawk, noua dronă din dotarea armatei germane | VIDEO

Euro Hawk, noua dronă din dotarea armatei germane | VIDEO

Armata germană a prezentat ieri noul avion de recunoaştere intrat în dotarea forţelor aeriene, Euro Hawk, o dronă sofisticată care vede lumina zilei după zece ani de la debutul proiectului, scrie publicaţia Der Spiegel.

Euro Hawk, care va deveni operaţională de anul viitor, are o autonomie de zbor de 30 de ore şi dispune de senzori de interceptare care pot penetra norii şi chiar furtuni de nisip. Avionul a fost proiectat şi construit în California de compania americană Northrop Grumman în caolaborare cu consorţiul european EADS.

Drona este similară avionului de spionaj Global Hawk, care a intrat în dotarea armatei americane acum un deceniu, dar dispune de o serie de tehnologii europene, precum senzorii şi echipamentele electronice de monitorizare, a explicat colonelul Holger Neumann, purtătorul de cuvânt al Luftwaffe, forţele aeriene germane. Ambele modele sunt folosite exclusiv pentru supraveghere, a adăugat acesta.

Pe lângă potenţialele ţinte de la sol, aparatul poate intercepta comunicaţii de orice natură de la o altitudine de aproape 20.000 de metri, informaţii pe care le transmite apoi în timp real unui centru de control din Germania.

Drona, construită din fibră de carbon, cântăreşte 15 tone şi are o autonomie de zbor de 25.000 de kilometri. Cinci astfel de avioane fără pilot vor intra în dotarea armatei germane. Primele drone vor lua calea Afganistanului din 2012. <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/mmcuQwFUsKM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News