Euro-Atlantic Resilience Forum, un eveniment de succes cu peste 1.500 de participanți și peste 60 de speakeri români și străini

Sursa foto: Gov.ro

Forumul organizat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență România, un eveniment de succes care marchează începutul oficial al procesului de internaționalizare a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, a continuat astăzi în prezența ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la panelul „Amenințări hibride la adresa rezilienței lanțurilor de aprovizionare cu alimente: Focus pe regiunea Mării Negre”. Ministrul Afacerilor Externe a declarat că amenințările hibride nu trebuie ignorate și că impactul lor este mai dăunător decât ne putem imagina.

Ziua a doua și ultima a Forumului a cuprins o nouă serie de discuții extrem de importante de pe agenda internațională.

Primul panel al zilei, „Reziliența în vecinătatea UE: propagandă, provocări și încercări de destabilizare”, a reliefat faptul că România a fost foarte activă în ultimii ani susținând Moldova. Trebuie să fim alături de Republica Moldova pentru că Rusia speculează vulnerabilitățile țărilor din regiune. Sprijinind reziliența vecinilor noștri moldoveni, asigurăm reziliența regiunii.

Al doilea panel, “Valorile democratice și drepturile omului ca precondiții pentru o societate rezilientă” a evidențiat importanța diplomației, accesul la informații de încredere, o mai bună comunicare cu societatea civilă. Toate acestea sunt cele mai importante arme împotriva știrilor false. În zilele noastre, războiul informațional este cea mai mare provocare în ceea ce privește drepturile omului și democrația.

Este evident că Rusia folosește energia ca armă în războiul său absurd împotriva Ucrainei. Întârzierea producției de energie verde s-a dovedit a fi o greșeală. Vedem ce a însemnat dependența de gazul rusesc. Dar trebuie să fim optimiști: depozitele de gaz ale statelor sunt pline, sursele de energie s-au diversificat, investițiile în energie verde au crescut. Acestea sunt concluziile participanților la panelul „Transformarea energiei în armă: dezinformare și propagandă versus tranziția verde”.

Un panel foarte special astăzi la Forumul Euro-Atlantic de Reziliență, finaliștii ediției 2022 a concursului de eseuri „Provocări viitoare pentru viitorii lideri” au fost jurizați în cadrul Forumului și, dintre aceștia, au fost aleși cei 5 câștigători: Răzvan Ceuca, Carola Frey, Ana Banu, Ștefania-Teodora Cocor, Antonia Pup.

Panelul “Orașe reziliente la schimbările climatice” a încheiat Forumul internațional, concluzionând faptul că reziliența la schimbările climatice nu poate fi atinsă peste noapte: are nevoie de asistență economică și financiară. Șocurile induse de vreme extremă, cutremure, inundații, alunecări de teren, furtuni puternice, evenimente care amenință comunitățile necesită un nou model de guvernare, capabil să genereze flexibilitate și să răspundă acestor provocări.