EURO 2012: Miracolul german, explicat de un neamţ

Naţionala Germaniei merge ceas la EURO 2012. Mult mai matură şi mult schimbată în bine faţă de ultimul turneu final al Campionatului European de fotbal, Germania e văzută ca principala favorită la cucerirea trofeului în acest an.

Naţionala de fotbal a Germaniei e poate cea mai admirată echipă a Europei în acest moment, dar, în acelaşi timp, şi invidiată.

Invidiată în primul rând de cei care nu înţeleg disciplina şi seriozitatea nemţilor, calităţi deja proverbiale.

Mihai Rusu, fosta voce de la Radio Europa Liberă, este unul dintre cei mai fini cunoscători ai fotbalului german. Stabilit încă din anii 70 în Germania, Mihai Rusu merge şi el pe mâna naţionalei lui Joachim Löw la EURO 2012.

Mihai Rusu a explicat pentru Evz în ce constă, ceea ce mulţi numesc, "noul miracol german":

"Evoluţia ruşinoasă de la CE din Portugalia din 2004, i-a determinat pe şefii fotbalului german la elaborarea unui concept de funcţionalitate sportivă pe termen lung, 10-15 ani.

În centrul atenţiei s-au situat echipele de copii şi juniori din cadrul cluburilor profesioniste, obligatorii pentru obtinerea licenţei!

Finanţarea acestui sector a necesitat sume de aproximativ 20 de milioane de euro pe an!

Aceasta uzină fotbalistică, care a scos talente pe bandă rulantă, a produs o generaţie a cărei valoare deosebită s-a vazut mai întâi la Cupa Mondială din 2006, mai apoi la Campionatul European din Elveţia şi Austria şi, în final, la Campionatul Mondial din Africa de Sud.

Azi, generaţia lui Lahm, Khedira sau Schweinsteiger, împrospătată cu noi produse din ultimii ani precum Özil, Reuss, Bender sau Müller, formează o reprezentativă mai puternică decât în trecut, capabilă de consacrarea totală prin adjudecarea titlului european în acest an.

Nemţii, africanii, latinii şi polonezii constituie naţionala germană în acest moment, ca urmare a resurselor umane  provenite din "societatea Multi-Kulti", cum o numesc sociologii din Germania.

Copiii emigranţilor s-au îndreptat instinctiv către cluburile de fotbal, unde plăcerea jocului, dublată de magia succesului şi a saltului dintr-un cartier mărginaş într-o metropolă europeană, le-a creat o motivaţie aparte în comparaţie cu talentele autohtone.

Instruirea în centrele de juniori ale Bundesligii sub bagheta unor foste glorii ale fotbalului german se materializează azi atât în plan sportiv, cât şi social, întrucât noua "generaţie Facebook" este absolventa unei şcoli de cultură generală cu cunoştinţe specifice şi limbi străine.

Federaţia Germană beneficiază de un "pool" alcătuit din 20 de sponsori de elită, asa cum sunt concernele Mercedes Benz şi Adidas, alături de alte nume grele.

Acestea asigura un buget de 100 de milioane de euro pe an, sumă suplimentată de încasările din cifrele de afaceri ale partidelor inter-ţări, şi în urma cărora federaţia înregistrează aproximativ 9 milioame de euro pe eveniment, una peste alta, atingând suma de 500 de milioane de euro pe an!

Fantastica cifră de afaceri, minus 44 la sută reprezentând impozitul, reprezintă un fond de rulare pentru compartimentele federale al echipelor U 16, U 18, U 19 şi U 21, astfel că nu întâmplător Germania deţine supremaţia europeană în sectorul juvenil.

Prezenţa cancelarului Angela Merkel la Gdansk, la ultimul meci al naţionalei Germaniei la EURO, sau vizitele ei neanunţate în cantonemantul vulturilor federali arată legătura strânsă între politică şi fotbal.

Nu există interese personale sau de imagine partinică, dublată de partea electorală aşa cum se procedeaza prin alte părţi, ci pur şi simplu bucuria de a susţine o echipă devenită marcă şi bun naţional.

Discuţiile doamnei Merkel cu Özil şi Khedira, sau cu Lahm, după vizita delegaţiei germane la Auschwitz, demonstrează o nouă dimensiune umană a selecţionatei federale, cu componenţi ce au o mare personalitatea şi carismă, care îşi exprimă incluisv părerile lor critice cu privire la sistemul politic din Ucraina!

A fost interesant de observat vineri seară la Gdansk, după evoluţia splendidă a Germaniei în faţa Greciei, mimica deloc bucuroasă a lui Michel Platini, şeful UEFA, care, foarte rece şi formal, a felicitat-o pe Angela Merkel.

La fel şi expresia lui Mircea Sandu, preşedintele FRF, care nu arăta prea multă simpatie pentru succesul nemţilor.

Cotidianul Süddeutsche Zeitung, în serialul UEFA despre conflictele generate de câştigarea de către Polonia şi Uctraina a dreptului de a organiza EURO 2012, nu a omis eventualitatea unei înţelgeri între membrii din Comitetul Executiv al UEFA, acolo unde se află şi Mircea Sandu.

Susceptibil de a fi primit în contra-serviciu 2 milioane de euro, Mircea Sandu a respins acuzaţiile, dar nu a apelat, conform declaraţiilor iniţiale, la vreun proces".

MIHAI RUSU, corespondeţă din Munchen