Euro 2012 interzis femeilor. Cinematograf din Teheran, închis pentru că a vândut bilete doamnelor

Euro 2012 interzis femeilor. Cinematograf din Teheran, închis pentru că a vândut bilete doamnelor

Poliţia din Teheran a închis un multiplex din vestul capitalei iraniene pentru că a sfidat interdicţia de a vinde bilete femeilor care au dorit să asiste la proiecţiile publice ale unor meciuri din Campionatul european de fotbal.

Potrivit agenţiei Isna, care citează centrul de informare al poliţiei, "multiplexul Zendegi a fost închis de către poliţie după ce s-au vândul bilete femeilor, deşi sălile de cinema nu sunt autorizate să vândă bilete decât bărbaţilor".

Duminică, un responsabil al poliţiei anunţa că femeile nu au voie să asiste la proiecţiile publice ale meciurilor din cadrul Euro 2012, campionat care are loc în această perioadă în Ucraina şi Polonia şi care este foarte popular în Iran, din cauza comportamentului deseori "vulgar" al bărbaţilor din timpul retransmisiilor, scrie "Le Monde".

Un oficial din cadrul poliţiei a explicat că "în timp ce urmăresc aceste partide de fotbal, bărbaţii se agită şi ajung să înjure sau sau să spună glume vulgare". "Femeile ar trebui să mulţumească poliţiei", a comentat responsabilul. Meciurile din Euro 2012 sunt retransmise de televiziunea publică şi în sălile de cinema, aşa cum s-a întâmplat în cazul Campionatului Mondial din 2010 şi al Cupei naţiunilor Asiei, în 2011.  În Iran, femeile merg la piscină, plajă, în parcuri sau în vagoane de metro rezervate exclusiv lor, pentru a nu sta în acelaşi loc cu  bărbaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News